Mestsilo's zorgen voor drukbezochte zitting in raadszaal

BANT • Wo 4 september 2019 | 21:28 • Woensdag 4 september 2019 | 21:28

Zo'n vijftig tot zestig inwoners van Bant hebben woensdagmiddag van zich laten horen op het gemeentehuis in Emmeloord. Dat deden ze bij een zitting over de bouw van zes mestsilo's in het dorp. De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie boog zich over de protesten die omwonenden hebben. Er wordt gevreesd voor stankoverlast en er zijn vragen over de gezondheidsrisico's.

De belangstelling was zo groot dat de bijeenkomst in de raadszaal moest plaatsvinden, omdat de ruimtes waar de commissie normaal gesproken zit te klein waren. De bespreking duurde zo'n 2,5 uur.

Onafhankelijk oordeel
De stoelen die tijdens raadsvergaderingen gevuld worden door politici zaten deze keer vol met direct omwonenden van de mestsilo's. Ze deden hun verhaal tegenover de driekoppige commissie, die als een soort rechter beide kampen vroeg om toelichting te geven op hun standpunten. De voorzitter maakte aan het begin nog maar even duidelijk dat de commissie onafhankelijk is en niet wordt bemand door ambtenaren van de gemeente.

Namens het bedrijf dat de mestsilo's bouwt was directeur Jaap Bukman aanwezig. Naast hem zaten twee ambtenaren die namens het college van B en W verantwoordden waarom de gemeente Noordoostpolder de vergunning voor de mestsilo's heeft afgegeven. De manier waarop dat gebeurde, via een flitsvergunning, zorgde ervoor dat inwoners van Bant zich overvallen voelden door de bouwvergunning.

Gevoel versus regels
Met een publieke tribune gevuld met nog meer bezwaarmakers en inwoners van Bant werd het een clash tussen regels en wetten enerzijds; en het gevoel en zorgen van de Bantenaren anderzijds.

"Luistert er überhaupt nog iemand naar ons als burger, of doen we alleen maar regeltjes?" zo verwoordde een van de omwonenden na afloop het gevoel.

De vragen en zorgen die er zijn gaan over praktische zaken, zoals stankoverlast of wie er toezicht houdt tijdens het laden en lossen van de mest. Lang niet alle opmerkingen van omwonenden pasten binnen het vrij beperkte juridische kader waar de commissie zich over moet buigen. Die moet namelijk alleen beoordelen of de omgevingsvergunning terecht is afgegeven.

Gemor
De ambtenaar van de gemeente kreeg de zaal over zich heen toen hij aangaf dat voor het college van B en W niet vaststaat dat omwonenden automatisch zijn aan te merken als belanghebbenden in de zaak. Als het gaat om het uitzicht op de silo's zouden aanwezige bomen en struiken er volgens B en W voor zorgen dat aangrenzende huizen niet uitkijken op de silo's.

Opslag over verwerking?
Een deel van de bezwaarmakers werd op de zitting bijgestaan door een jurist. Hij betoogde dat de activiteiten die Gromes-Plender wil gaan uitvoeren op de locatie in een hogere milieucategorie vallen dan waarvan is uitgegaan. In dat geval had de vergunningsaanvraag op een andere manier behandeld moeten worden.

Oordeel laat op zich wachten
De bezwaarschriftencommissie brengt over een paar weken advies uit aan het college van burgemeester en wethouders. Het advies is niet bindend, B en W kunnen er dus van afwijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel