Alle bezwaren tegen mestsilo's ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard

BANT • Do 31 oktober 2019 | 22:48 • Donderdag 31 oktober 2019 | 22:48

De meeste tegenstanders van de bouw van zes omstreden mestsilo's in Bant wonen te ver van die silo's vandaan om er bezwaar tegen te kunnen maken. Dat heeft de commissie voor de bezwaarschriften in Noordoostpolder bepaald. Voor de gemeente is dit reden om 18 van de 25 ingediende bezwaren niet ontvankelijk te verklaren.

Zeven bewoners die wel terecht bezwaar aantekenden, zijn door de gemeente deze week allemaal in het ongelijk gesteld. Het gaat om zes bewoners van de Westakker en één van de Wentelploeg.

De gemeente is het onder meer niet met deze bezwaarmakers eens dat nieuwe mestsilo's en de bijbehorende weegbrug het karakter van een opslag- en overslagplaats hebben. De silo's zouden daarom in de zwaarste categorie bedrijfsactiviteiten vallen. En die zijn op het bedrijventerrein van Bant volgens het bestemmingsplan niet toegestaan.

Het bedrijf Gromes-Plender dat de silo's laat bouwen beweert steeds dat nieuwe vestiging in Bant een groothandel is. En die is volgens het bestemmingsplan wel toegestaan.

De bezwaarmakers zien dat anders. Volgens hen handelt Gromes-Plender weliswaar in mest, maar vinden die activiteiten alleen op de hoofdvestiging in IJsselmuiden plaats. De vestiging in Bant zou puur als opslag dienen. Volgens omwonenden is dat aan het terrein ook duidelijk te zien, omdat er behalve zes bijna voltooide silo's helemaal niets staat.

Verschillende bezwaarmakers in Bant zijn ontevreden over de uitkomst van aangespannen procedure en één bezwaarmaker heeft al aangegeven naar de rechter te stappen.

Een poging om de bouw van de silo's via een voorlopige voorziening stil te laten leggen, mislukte in augustus. De voorzieningenrechter zei toen dat hij niet op de stoel van de bezwaarcommissie van de gemeente Noordoostpolder wilde gaan zitten. De rechter vond dat de bouw van de silo's voorlopig door kon gaan, omdat deze desnoods ook gemakkelijk weer kunnen worden afgebroken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel