Raadslid Wielenga ontkent dubbele pet bij komst mestsilo's

NOORDOOSTPOLDER • Di 6 augustus 2019 | 6:35 • Dinsdag 6 augustus 2019 | 6:35

VVD'er Bouke Wielenga uit de Noordoostpolder ontkent dat hij als raadslid en makelaar een dubbele pet heeft opgehad bij de komst van de mestsilo's in Bant. Hij heeft die zaken naar eigen zeggen strikt gescheiden gehouden.

Wielenga reageert op suggesties van inwoners uit Bant dat hij als makelaar de komst van mestverwerker Gromes-Plender in het dorp mogelijk zou hebben gemaakt. Voorzitter Arjan Dunnewind van Dorpsbelang Bant noemt die verhalen overigens tegen Omroep Flevoland 'kort door de bocht'.

Wielenga bevestigt dat hij de kavel aan Het Rister enkele maanden geleden als makelaar van Agriteam heeft verkocht aan Jaap Bukman van Gromes-Plender. Hij zegt globaal te hebben geweten wat Bukman van plan was in Bant, omdat de ondernemer ook een soortgelijk plan had voor een mestopslag in Creil.

Gromes-Plender wist van beperkingen bestemmingsplan
Bukman is volgens Wielenga op de hoogte geweest dat het bestemmingsplan mogelijk beperkingen oplegt aan wat er op de kavel is toegestaan. De makelaar heeft hem dat ook verteld, maar hij vindt het niet aan hem als makelaar om uit te pluizen wat er precies kan. De verantwoordelijkheid ligt bij de koper om het bestemmingsplan te controleren en zich er aan te houden. "Ik heb wel tegen hem gezegd: 'Weet wel dat het terrein tegen de bebouwde kom aan ligt, dus kijk uit.' Daar was hij volledig van op de hoogte".

Wielenga informeerde de wethouder wel
Als VVD-raadslid was Bouke Wielenga formeel niet op de hoogte van het plan voor de mestsilo's in Bant. Omdat hij het als makelaar wel wist, heeft hij een ambtenaar ingeseind dat er belangstelling was voor de kavel in Bant. "Je voelt toch ook een bepaalde morele verantwoordelijkheid om met elkaar goed te kijken wat daar gebeurt".

Wielenga ziet dit niet als belangenverstrengeling. Hij ziet het als zijn taak als raadslid om wat hij in de samenleving hoort te communiceren met het ambtelijk apparaat of college van b en w. Andere raadsleden doen dat over andere onderwerpen ook. "Je bent als raadslid toch de voelsprieten van de samenleving en het college."

De VVD'er bestrijdt dat hij zich voor een karretje heeft laten spannen van het college: "Absoluut niet. Als je je daarvoor laat gebruiken, dan ben je verkeerd bezig."

Tijdige communicatie blijft cruciaal
De discussie in Bant toont volgens Wielenga aan hoe belangrijk het is dat er over dergelijke gevoelige onderwerpen vooraf door de gemeente en initiatiefnemer zorgvuldig wordt gecommuniceerd. Hij heeft de communicatie over bedrijven samen met zijn D66-collega Wim van Weegen ook onder de aandacht van wethouder Simonse gebracht tijdens een gesprek over een ander onderwerp. Dat was nadat de gemeente de bouwvergunning al in een versnelde procedure aan Gromes-Plender had afgegeven.

Aanvulling: In een eerdere versie stond dat Wielenga wethouder Wiemer Haagsma en een ambtenaar heeft ingeseind over de belangstelling voor de kavel in Bant. Haagsma laat weten dat hij zich dit niet kan herinneren. Wielenga meldt dat hij het dan moet hebben genoemd aan een ambtenaar van de afdeling Economische Zaken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel