Kottervisie moet vissers helpen onzekerheid weg te nemen

URK • Di 17 september 2019 | 19:01 • Dinsdag 17 september 2019 | 19:01

Het ministerie van Landbouw en Visserij wil nog dit najaar met visserij-organisaties komen tot een gezamenlijk plan om de onzekerheid voor kottervissers weg te nemen. Hoe dat gaat gebeuren moet blijken uit de zogeheten kottervisie, zo schrijft het ministerie in de begroting voor volgend jaar.

Het ministerie volgt hiermee een motie uit, die ChristenUnie, CDA, D66 en VVD eerder dit jaar hebben ingediend.

De uitkomsten van de kottervisie zijn belangrijk voor de Urker visserij. Die staat onder druk, nadat het Europese Parlement eerder dit jaar de pulsvisserij heeft verboden. Dat is een manier van vissen waarbij stroomstootjes gebruikt worden om vissen in het net te jagen. Veel Urker vissers zijn met deze speciale netten gaan vissen en hebben daar dus geld in gestoken. Door het verbod, dreigen vissers in de problemen te komen. De manier waarop de staat ze gaat helpen, is nog onduidelijk. Dat leidt tot onrust bij de vissers en hun gezinnen.

In de kottervisie wordt gekeken naar nieuwe of betere manieren om geld te verdienen binnen de visserijsector. Volgens het ministerie moet de kottervisserij innovatief zijn. Ook moet de vloot minder schadelijke stoffen uitstoten. Verder moeten er minder ongewenste vissen in de netten belanden, en moet de zeebodem zo min mogelijk beschadigd worden.

Nadat de kottervisie klaar is, wordt volgend jaar begonnen met een programma dat de visserij moet vernieuwen. Voor die plannen wordt de staatsportemonnee getrokken. Het is niet nog niet duidelijk om hoeveel geld het precies gaat.

Ruimtebeperking in de Noordzee?
Een ander probleem waar Urker vissers mee te maken krijgen, is de verdeling van ruimte in de Noordzee. Bij een harde Brexit is de vrees dat ze niet meer in Britse wateren mogen vissen. Hierdoor kunnen ze veel vangst mislopen. In het zogeheten Noordzeeakkoord komt te staan in welke delen van de Noordzee de kottervissers mogen werken. Dit moet ook voor het eind van dit jaar klaar staan.

IJsselmeervisserij
Vissers in het IJsselmeer gaan de komende jaren minder vis vangen. De visvangst wordt met een derde verminderd. Volgend jaar wordt een document gemaakt waarin staat hoeveel de vissers precies mogen vangen, zo blijkt uit de miljoenennota. De vermindering van de visvangst is nodig omdat het aantal schubvissen al een tijdje terugloopt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel