Corporaties nauwelijks geholpen met korting kabinet

FLEVOLAND • Wo 18 september 2019 | 11:27 • Woensdag 18 september 2019 | 11:27

Woningcorporaties schieten niets tot weinig op met de korting op de verhuurdersheffing van een miljard euro, die het kabinet gisteren op Prinsjesdag heeft aangekondigd. Omgerekend per corporatie is het voordeel minimaal.

Dat zeggen directeur Martine Visser van de Lelystadse corporatie Centrada en Truus Sweringa van Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in Dronten. Visser heeft uitgerekend dat Centrada door het kabinetsplan ongeveer 300.000 euro korting op de verhuurdersheffing krijgt. "Dat is net genoeg voor anderhalve woning", aldus Visser. Ton Beurmanjer van Mercatus in Noordoostpolder spreekt van "een druppel. Dit helpt niet echt". Ook De Alliantie in Almere noemt de korting heel beperkt.

De korting compenseert in het geheel niet de extra lasten waarmee corporaties zijn opgezadeld: "Centrada betaalde in 2015 vier miljoen euro aan lasten aan het Rijk. Dat is opgelopen naar twaalf miljoen euro dit jaar. Daar krijgen we nu dus ongeveer drie ton van terug", aldus Visser. Landelijk gaat het om 2,5 miljard euro aan jaarlijkse heffingen, waarvan de corporaties nu per jaar honderd miljoen terugkrijgen van het Rijk.

"Korting is publiciteitsstunt"
Sweringa noemt de aankondiging van het kabinet "een publiciteitsstunt". "Het is meer dan niks en het is fijn dat het kabinet de situatie van de woningmarkt serieus neemt, maar dit stelt niet veel voor". OFW is volgens Sweringa jaarlijks drie miljoen euro kwijt aan de verhuurdersheffing. Daar komen de vennootschapsbelasting en andere belastingen bij. "Bij elkaar gaat het om vijf tot zes miljoen euro op totale huurinkomsten van 33 miljoen. Dat is best veel".

Beide corporaties willen graag investeren in nieuwe sociale huurwoningen, maar dat lukt niet met de nu aangekondigde korting op de verhuurdersheffing. Bovendien spelen er andere problemen die de bouw afremmen. Zo heeft Centrada alle bouwprojecten stilgezet, totdat er duidelijkheid is hoe het kabinet het probleem van de stikstof gaat aanpakken. Door een uitspraak van de Raad van State kunnen tal van projecten op dit moment niet worden uitgevoerd. Bij Centrada raakt dit de nieuwbouw in de Zuiderzeewijk in Lelystad.

Sweringa zegt: ''We willen wel investeren, maar we kunnen niet. Ook speelt mee dat de bouwkosten van aannemers per kwartaal met tien procent omhoog gaan. Toch zullen we uiteindelijk moeten bouwen, want de vraag is er".

Goedkoop lenen ook niet altijd optie
Een optie om wel te bouwen is dat corporaties goedkoop geld lenen. "De rente is heel laag, dat helpt enorm. Nieuwbouwprojecten kun je op die manier financieren, omdat je inkomsten uit nieuwe huur en de rente tegen elkaar kunt wegstrepen. Bij renovatie en verduurzamen van bestaande bouw is het lastiger, want hierbij heb je geen terugverdienmodel. Verduurzamen levert geen extra inkomsten op", aldus Martine Visser. Het energie-neutraal maken van woningen lijdt dus ook onder alle lasten.

"Als het kabinet echt iets wil doen dan moeten ze keuzes maken. Dat betekent dat ze zich moeten afvragen of de prioriteit echt ligt bij de woningbouw. Ze zullen dan echt iets moeten doen aan de lasten die ze aan woningbouwcorporaties opleggen", zegt Visser.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel