234 projecten mogelijk in knel door stikstofregels

FLEVOLAND • Do 19 september 2019 | 16:43 • Donderdag 19 september 2019 | 16:43

234 projecten in Flevoland komen mogelijk in de knel door de stikstofproblematiek. Dat blijkt uit een lijst die door de provincie is gepubliceerd.

De Raad van State bepaalde in mei dat het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen niet voldoet. Daardoor staan allerlei bouwplannen op losse schroeven.

Woningbouw in gevaar
In Flevoland lopen onder meer woningbouwprojecten gevaar. Zo staan er in Almere meer dan 3000 woningen op de lijst en in Dronten 1000. De huizen kunnen volgens de nieuwe regels mogelijk niet gebouwd worden.

Overigens staat in elke gemeente van Flevoland nieuwbouw op de tocht. Zo wordt Urk genoemd met meer dan 500 woningen. De lijst maakt niet duidelijk om welke projecten het gaat, maar eerder werd het gebied Poort Buitendijks in Almere al genoemd.

Niet alleen bij woningbouw zijn er problemen. Maar ook bij recreatie, evenementen en toerisme. 21 plannen op dat gebied staan op de tocht. Net als in Noordoostpolder 25 landbouwprojecten.

Een voorlopige schatting
De Flevolandse lijst betreft een voorlopige schatting. De provincie schrijft dat de inventarisatie een momentopname is en dat het aantal nog kan wijzigen. Dat komt ook omdat er nog geen exacte rekentool beschikbaar is om te controleren welke projecten in de problemen komen.

In totaal worden er in heel Nederland 18.000 projecten door de regels geraakt.

Nog weinig concreets bekend
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kwam vorige week vrijdag met een lijst. Daarin werden alleen een paar grote projecten genoemd. Zoals de uitbreiding van Lelystad Airport, de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad en de dijkversterking bij Trintelhaven, langs de Markerwaarddijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel