Kleine luchtvaart tegen luchtverkeersleiding vanaf november

LELYSTAD • Ma 23 september 2019 | 13:28 • Maandag 23 september 2019 | 13:28

Belangenorganisaties van de kleine luchtvaart maken bezwaar tegen dat er al op 7 november luchtverkeersleiding wordt ingesteld op Lelystad Airport. Ze vinden dat de noodzaak hiervoor ontbreekt.

Dat schrijven de Aircraft Owners and Pilots Association Netherlands (AOPA), de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) en de Netherlands Association of Commercial Aviation (NACA) in een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen.

De minister heeft begin deze maand besloten dat Lelystad Airport in november luchtverkeersleiding krijgt. Zo kunnen de civiele en militaire luchtverkeersleiders ervaring opdoen en klaar zijn, mocht de luchthaven in 2020 opengaan voor vakantievluchten.

Omdat er nog helemaal geen zicht is op een openingsdatum, vinden de organisaties het onterecht dat de kleine luchtvaart nu al wel wordt opgezadeld met beperkingen in gebruik van het luchtruim. Zo kunnen er in het gecontroleerde luchtruim slechts zes vliegtuigen tegelijk worden afgehandeld. Dat beperkt vooral lesvluchten, die nu samen met recreatievliegers jaarlijks zo'n 103.000 vliegbewegingen op Lelystad uitvoeren. De AOPA, KNVvL en NACA vrezen dat zij vanaf november niet meer op het vliegveld van Lelystad terecht kunnen.

De organisaties vrezen ook dat zij extra kosten moeten betalen voor de verkeersleiding. Verder gaan er hoogtebeperkingen gelden, waardoor toestellen onnodig laag zouden moeten vliegen. Het is volgens de drie organisaties ook onlogisch om de luchthaven louter voor opleidingsdoeleinden al verkeersleiding te geven, terwijl verkeersleiders ook op een andere manier kunnen worden opgeleid of ervaring opdoen in Maastricht of Groningen.

Tenslotte vinden de belangenorganisaties dat ze niet goed betrokken zijn geweest bij het besluit. Zij herinneren de minister er aan dat er nog nooit een adequaat antwoord is gekomen op de vraag hoe de kleine luchtvaart wordt gecompenseerd voor de manier waarop zij door de grote luchtvaart wordt verdrongen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel