Toekomstige politiehonden moeten wijken voor koeien

LELYSTAD • Ma 7 oktober 2019 | 7:21 • Maandag 7 oktober 2019 | 7:21

Secretaris Benny Bekker van Politie Honden Dressuur Club (PHDC) Lelystad zit in zak en as omdat het voortbestaan van de vereniging wordt bedreigd. De club moet vertrekken uit het Larserbos en kan geen andere locatie vinden.

PHDC huurt grond van het Flevo-landschap, maar dat verhuurt het land per januari aan een biologische boer, die er koeien laat grazen. De vereniging zoekt al drie jaar een nieuwe plek, maar die is niet te vinden. De terreinen van andere hondenclubs in Lelystad en Almere zitten al vol. Staatsbosbeheer heeft wel locaties, maar de vereniging heeft niet genoeg geld om die geschikt te maken voor de trainingen. Dat kan betekenen dat PHDC na 25 jaar ophoudt te bestaan.

PHDC stoomt honden klaar voor politiewerk en verkoopt honden na voltooiing van de opleiding aan de politie. "De honden die naast agenten lopen bij de Arena tijdens evenementen, kunnen zomaar door ons zijn afgericht", vertelt Bekker. Bij PHDC leren de honden onder meer om op commando aan te vallen. Ook wordt geoefend met het zoeken naar kleine objecten in een groot gebied.

'Helaas hebben wij geen andere lap grond'
Flevo-landschap zegt het heel jammer te vinden dat PHDC moet vertrekken. "Wij hebben zo'n zes jaar terug een gebiedsplan opgesteld. Een tijd geleden is besloten dat plan ook uit te voeren", vertelt gebiedsbeheerder Hans Boekhoff. De vereniging is ook ruim van tevoren gewaarschuwd. "Wij hebben helaas geen ander stuk grond. Anders had ik dat met alle liefde beschikbaar gesteld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel