Stikstofbesluit raakt Floriade en Libelle Zomerweek

ALMERE • Vr 11 oktober 2019 | 14:14 • Vrijdag 11 oktober 2019 | 14:14

Zo'n 200 aanvragen voor een omgevingsvergunning in Almere lopen vertraging op door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Daarnaast komt het bouwproject Poort Buitendijks bij Almere Poort voorlopig stil te liggen. Dat zegt wethouder Maaike Veeningen in het programma Over Flevoland Gesproken.

De Raad van State oordeelde in mei dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de hoeveelheid stikstof terug te brengen.

Particulieren die zelf een huis bouwen, moeten laten zien hoeveel stikstof vrijkomt bij de bouw. "Dit betekent extra werk voor mensen die een huis bouwen," zegt Veeningen. In onder meer de nieuwbouwwijk Oosterwold zijn Almeerders zelf verantwoordelijk voor de bouw van hun huis.

Programma Aanpak Stikstof (PAS)
Het PAS is een programma dat de stikstofuitstoot in natuurgebieden moest terugdringen. In deze gebieden zou een overschot zijn aan stikstof (ammoniak en stikstofoxiden) Daarbij zou het PAS economische groei moeten bieden. Dat programma bleek echter in strijd te zijn met Europese regelgeving. De Raad van State heeft daarom begin dit jaar een streep gezet door het PAS. Daardoor lopen projecten in de buurt van beschermde natuurgebieden in ieder geval vertraging op, mogelijk komen ze in gevaar.

Gevolgen voor de Floriade
Ook de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt geraakt door de uitspraak. Van zowel het evenement in 2022 als de bouw van woonwijk Hortus moet worden berekend hoeveel stikstof deze uitstoten. Veeningen wil kijken of woningen stikstofvrij gebouwd kunnen worden. Daarnaast wil ze mensen met openbaar vervoer kunnen laten komen naar de Floriade. "We gaan door met de voorbereidingen, maar er zijn gevolgen," zegt de wethouder.

"De Libelle Zomerweek is eerder dan de Floriade. Daar maak ik me op dat vlak meer zorgen over"

— Maaike Veeningen, wethouder Almere


Andere evenementen, zoals de Libelle Zomerweek en Zand, worden ook geraakt door de uitspraak. Vooral het wegverkeer dat door deze evenementen ontstaat, vormt daarbij het probleem. "De Libelle Zomerweek is eerder dan de Floriade. Daar maak ik me op dat vlak meer zorgen over, omdat daar de tijdsdruk hoger is", aldus Veeningen.

Almere Poort Buitendijks
De berekeningen voor het bestemmingsplan voor Almere Poort Buitendijks moeten opnieuw worden gedaan. De wethouder durft 'niet te zeggen of dit ook het einde van het project is'. Wel zegt ze dat het sowieso voor veel vertraging zorgt. "Het heeft vrij veel impact. Het kan helemaal opnieuw."

De gemeente Almere was van plan om het huidige catamaranstrand met bijbehorende winterstalling te verplaatsen. Verder zou er een openbaar strand komen en moesten de parkeerplaatsen op een andere plek komen. Om dit te kunnen betalen, zouden ook appartementen gebouwd worden met de mogelijkheid voor retail.

Impressie van Almere Poort Buitendijks


bron: Gemeente Almere

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel