Boeren protesteren maandag bij provinciehuis

LELYSTAD • Za 12 oktober 2019 | 12:43 • Zaterdag 12 oktober 2019 | 12:43

Land- en tuinbouworganisatie LTO Noord roept haar leden op om maandag om 12:00 uur bij het provinciehuis in Lelystad te demonstreren tegen de provinciale stikstofregels. Agrariërs willen de regels van tafel hebben omdat ze niet op het landelijk beleid aansluiten.

Alle provincies hebben vorige week nieuwe beleidsregels opgesteld om de natuur tegen stikstof te beschermen. Over die regels schrijft LTO Noord: "Ze lopen op verschillende punten vooruit op het rijksbeleid en hebben een grote impact op boerenbedrijven en -gezinnen". Vrijdag verstuurde de organisatie daarom een brandbrief aan alle regionale bestuurders.

Agrarische sector geslachtofferd
Boeren zijn onder meer boos dat er voor stikstofregels zo veel naar boeren wordt gekeken. "Alles dat met infrastructuur, spoorwegen, vaarwegen, luchtvaart en woningbouw te maken heeft blijft buiten schot, waarmee de gevoelens dat de agrarische sector in het stikstofdossier wordt geslachtofferd, worden bevestigd" aldus LTO Noord in de brandbrief.

'Situatie zit diep'
Om de brief kracht bij te zetten, heeft de organisatie het protest bij de provinciehuizen georganiseerd. Hoe druk het maandag in Lelystad gaat worden, durft Nico Verduin van LTO Noord niet te zeggen. "Maar de hele situatie zit gewoon diep. Dat merkte je 1 oktober ook wel." Toen trokken duizenden boeren naar Den Haag om daar te protesteren tegen stikstofmaatregelen. "We zijn nu heel druk met zorgen dat alles goed staat. Ik verwacht wel dat het druk wordt, maar het zal tot maandagochtend nog vaag blijven hoeveel mensen er echt op af komen", aldus Verduin.

Een soortgelijke actie in Leeuwarden zorgde er vrijdag al voor dat de voorgenomen stikstofmaatregelen in Friesland teruggetrokken werden. Friesland is daarmee de eerste die terugkomt op het provinciale beleid.

Simon Miske is Statenlid voor GroenLinks

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel