Reset Oostvaardersmoeras gaat nieuwe fase in

LELYSTAD • Ma 14 oktober 2019 | 13:39 • Maandag 14 oktober 2019 | 13:39

De reset van het moeras om de Oostvaardersplassen gaat komende week een nieuwe fase in. Daarbij wordt onder meer de barrière tussen het oostelijk en westelijk deel hersteld en vindt er onderhoud plaats aan de kade tussen het moeras en het grazige deel.

De moerasreset moet zorgen voor een groter en vitaler rietmoeras. Dit is nodig om het gebied geschikt te houden als broed- en foerageergebied voor een groot aantal moerasvogels. Het herstel van de barrière tussen oost en west, de 'drempel' genaamd, moet ervoor zorgen dat het oostelijk deel niet droogvalt tijdens de werkzaamheden aan het westelijk deel. Dat is belangrijk, omdat tijdens de werkzaamheden juist dat oostelijk deel als uitvalsbasis voor de vogels dient. Voor de zekerheid zijn er vorige week ook voorbereidingen getroffen om in geval van nood water uit het Markermeer naar het oostelijk moeras te pompen.

Herstel westelijk deel
In het westelijk deel van het moeras wordt de waterstand met ongeveer 80 centimeter verlaagd. Daarbij valt een groot deel van dit gebied droog, waardoor het riet de kans krijgt zich te ontwikkelen. Afhankelijk van de rietontwikkeling wordt in 2021 of 2022 het waterpeil weer verhoogd.

Andere werkzaamheden
Naast het herstel van de drempel en het onderhoud aan de kade, worden ook een nieuwe regelbare aflaatstuw, afvoergeul en vloeiveld aangelegd. Er wordt een baggerdepot ingericht en er komt een aangepast plan om vissen te verplaatsen. Vanwege de werkzaamheden zullen de komende tijd graafmachines en vrachtwagens in het natuurgebied te zien zijn. De werkzaamheden duren tot 2021.

Het is de bedoeling dat er over 15 tot 20 jaar zo’n 500 hectare rietmoeras bij komt in de Oostvaardersplassen, om nog meer moerasvogels naar het gebied te lokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel