Storten Amsterdams afval niet meer nodig

LELYSTAD • Do 17 oktober 2019 | 12:00 • Donderdag 17 oktober 2019 | 12:00

Op de vuilstort in Lelystad zal geen Amsterdams bedrijfsafval meer worden gestort. Dat is niet meer nodig, nu bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) weer vier verbrandingsovens in bedrijf zijn. Dat heeft gedeputeerde Cora Smelik woensdag gezegd tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. Ook het feit dat er sinds vorige maand bij Attero in Wijster en AVR bij Arnhem weer verbrandingscapaciteit is, zorgt er volgens Smelik voor dat de ontheffing is ingetrokken.

Door de sluiting van vier van de zes ovens in Amsterdam ontstond er in de hoofdstad een groot afvalprobleem. Een deel van het afval is in andere ovens verbrand, maar voor bedrijfsafval werd de vuilstort van Afvalzorg aan de Zeeasterweg in Lelystad aangewezen. De provincie gaf een ontheffing af om tot november maximaal 6000 ton te storten.

In de praktijk is er sinds begin augustus maar 757 ton afval in Lelystad gestort. De laatste keer dat er vuilniswagens uit Amsterdam kwamen was op 2 september. Een aantal keren zijn de wagens teruggestuurd, omdat er meer organisch materiaal in het afval zat dan mocht. Nu bij AEB weer vier ovens in gebruik zijn, vervalt de noodzaak om elders afval te verbranden en te storten. De provincie heeft de ontheffing daarom op 19 september ingetrokken.

Het al gestorte afval blijft in Lelystad liggen en is afgedekt met aarde. De gemeente Lelystad drong er op aan om het afval weer op te graven en later alsnog te verbranden, maar directeur Bert Krom van Afvalzorg zei in augustus dat dit niet meer kan. Het zand in het afval zou bij verbranding de ovens beschadigen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel