Veel minder Amsterdams afval gestort dan toegestaan

LELYSTAD • Do 19 september 2019 | 19:40 • Donderdag 19 september 2019 | 19:40

Sinds eind juli is er tot nu toe 750 ton Amsterdams afval in Lelystad gestort. Dat komt neer op ongeveer achttien vrachtwagencombinaties en dat is aanzienlijk minder dan is toegestaan. Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) kreeg toestemming om 500 ton afval per week te storten.

Het AEB kwam in de problemen door achterstallig onderhoud. Daarom werden vier van de zes productielijnen deze zomer tijdelijk stilgelegd. Een deel van het Amsterdamse afval moest worden verplaatst naar onder meer Lelystad.

'Afval wordt elders opgeslagen of verbrand'
De eigenaar van de vuilstortplaats in Lelystad had als voorwaarde gesteld dat er nagenoeg geen organisch materiaal in het afval mag zitten.

Eerder werd al een vrachtwagen teruggestuurd omdat er te veel gft-afval tussen zat. Alleen bedrijfsafval is toegestaan. Het is niet duidelijk hoeveel vrachtwagens er in totaal moesten omkeren.

''Daarnaast is storten beleidsmatig de minst wenselijke oplossing. Dus zoveel mogelijk afval van AEB wordt elders tijdelijk opgeslagen of verbrand,'' aldus woordvoerder Raymonde Plevier van Afvalzorg.

Ook weinig gestort in Nauerna en Wieringermeer
Naast Lelystad, mag AEB ook storten in het Noord-Hollandse Nauerna en Wieringermeer. Ook daar is veel minder afval gebracht dan toegestaan, namelijk 1500 ton in Nauerna en in Wieringermeer helemaal niets.

Oplossing voor AEB is mogelijk HVC
Het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam wil dat AEB wordt overgenomen door afvalverwerker HVC. Alle Flevolandse gemeenten zijn aandeelhouder van HVC en moeten zich net als banken nog officieel achter dat plan scharen. VVD Almere gaf vorige week al aan grote bezwaren tegen een overname te hebben vanwege de financiële risico's.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel