HVC neemt Amsterdamse afvalverwerker niet over

FLEVOLAND • Za 5 oktober 2019 | 13:23 • Zaterdag 5 oktober 2019 | 13:23

Het noodlijdende Amsterdamse afval- en energiebedrijf AEB wordt niet ondergebracht bij de publieke afvalverwerker HVC. De gesprekken over het samengaan zijn mislukt, schrijft het Amsterdamse stadsbestuur.

AEB kwam in problemen door achterstallig onderhoud. Vier van de zes productielijnen werden stilgelegd. Als noodoplossing wordt het Amsterdamse afval nu tijdelijk elders gestort, onder meer in Lelystad.

Aandelenruil van de baan
Het Amsterdamse college van B en W hoopte de problemen op te lossen door AEB onder te brengen bij HVC. Daarvoor zou een aandelenruil nodig zijn. Amsterdam is de enige aandeelhouder van AEB, terwijl 44 gemeenten aandeelhouder zijn van HVC. Daaronder vallen alle Flevolandse gemeenten.

Dat plan is van de baan. Het fusieplan viel niet overal goed. Zo had de VVD in Almere grote bezwaren. Ook binnen het Amsterdamse college was er onenigheid. De Amsterdamse D66-wethouder Udo Kock stapte op omdat hij tegen het samengaan was.

'Twee verbrandingsovens snel weer aan'
Wat er nu met AEB gaat gebeuren, is nog onzeker. Amsterdam heeft al 80 miljoen extra in het bedrijf gestoken en kan ervoor kiezen om enig aandeelhouder te blijven. Ook is het mogelijk dat het bedrijf in zijn geheel of in delen wordt geprivatiseerd.

De gemeente Amsterdam meldt dat twee van de vier stilgelegde verbrandingsovens binnenkort weer aan kunnen. Mogelijk kunnen ook de twee andere lijnen nog dit jaar weer in gebruik worden genomen. Dat zou betekenen dat er minder Amsterdams vuil naar Lelystad hoeft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel