'Alsnog verbranden Amsterdams afval niet realistisch'

LELYSTAD • Do 1 augustus 2019 | 5:21 • Donderdag 1 augustus 2019 | 5:21

Het is niet realistisch om te denken dat het Amsterdamse bedrijfsafval dat nu in Lelystad wordt gestort op een later moment alsnog wordt afgegraven en verbrand. Er is geen zicht op dat er snel capaciteit voor verbranding beschikbaar komt. Daarom is storten verstandiger. Dat zegt directeur Bert Krom van Afvalzorg, de eigenaar van de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg in Lelystad.

Hij reageert op de wens van een aantal gemeenteraadsfracties. Die hebben er begrip voor dat Lelystad uit nood tijdelijk Amsterdams afval opslaat, maar willen dat het later wel wordt verbrand.

De afgelopen dagen heeft Afvalzorg al zo'n duizend ton Amsterdam bedrijfsafval verwerkt. Dat kan niet bij het Afval en Energiebedrijf (AEB) in de hoofdstad worden verbrand, omdat daar door problemen vier ovens voor onbepaalde tijd buiten gebruik zijn. Alle andere ovens in Nederland draaien al op volle capaciteit en alle stortplaatsen zitten vol. Daarom is uitgeweken naar Lelystad, waar nog wel capaciteit is.

Afval na opslag niet goed meer te verbranden
Volgens Bert Krom had Afvalzorg het afval tijdelijk kunnen opslaan. Dat was alleen een optie geweest als een oplossing voor het Amsterdamse probleem in zicht was. Nu die er nog niet is, is het beter om permanent te storten en het afval af te dekken met een laag aarde om stankoverlast te voorkomen. Daarna kan het volgens Krom niet meer goed worden verbrand, omdat afval met zandlaag een belasting vormt voor de ovens.

Kritisch kijken naar wat er binnenkomt
Door het afdekken is van overlast voor de omgeving volgens Krom geen sprake. Afvalzorg is kritisch op wat er binnenkomt. Alleen bedrijfsafval is toegestaan. Dat is afkomstig van bedrijven, winkels en restaurants en kan nog wat organisch afval bevatten, maar is niet schadelijk. Woensdag werd een vrachtwagen uit Amsterdam teruggestuurd, omdat er te veel gft-afval tussen zat. Per dag komen er drie trucks naar Lelystad. Aan de Zeeasterweg worden gewoonlijk resten van schoongemaakte vervuilde grond en zogeheten slakken uit verbrandingsovens gestort. Huisvuil wordt al jaren niet meer opgeslagen.

Storten duurt hopelijk zo kort mogelijk
De ontheffing van de provincie staat storten van maximaal 6000 ton toe tot november. Mocht het probleem in Amsterdam dan nog niet zijn opgelost, is niet uitgesloten dat er meer wordt gestort. Directeur Krom hoopt dat het storten zo kort mogelijk duurt en dat het Amsterdamse afval weer gewoon kan worden verbrand. Dan moeten wel eerst contracten worden aangepast, zodat Brits afval voorlopig niet meer naar Nederland komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel