Tweede paard overleden aan rhinovirus

LELYSTAD • Do 17 oktober 2019 | 21:27 • Donderdag 17 oktober 2019 | 21:27

Manege Lelystad heeft donderdag een tweede paard laten inslapen vanwege de virusziekte rhinopneumonie, ook wel 'rhino' genoemd. De manege laat weten dat een risicogroep van 23 paarden in quarantaine staat. 18 daarvan hebben mogelijk een 'gewoon' griepvirus. Dat wordt nog onderzocht. De manege is sinds deze week tijdelijk gesloten. Hoe lang de situatie nog gaat duren, is niet bekend.

"We leven echt van dag tot dag", laat Suzanne van der Laan van de manege weten. "Donderdag was wel weer een goede dag, met geen nieuwe ziektegevallen. Dat was wel fijn want woensdag kregen we alleen maar positieve resultaten (red. en dus zieke paarden) terug." Een positief resultaat betekent volgens de manege nog niet meteen dat het paard ziek is, maar wel dat het andere kan besmetten. Volgens Van der Laan zijn het dan ook zware dagen.

Veel pensionklanten komen volgens Van der Laan langs om te helpen met het schoonmaken van de stallen. "Dat moet grondig gebeuren, om verspreiding te voorkomen", vertelt ze. "We krijgen veel steun van onze klanten. De saamhorigheid is groot. Ook ontvangen we veel kaartjes, en sturen mensen iets lekkers naar ons toe." Het virus wordt door contact verspreid. Volgens Van der Laan is het te vergelijken met een koortslip. Dat gaat mond-op-mond. De ziekte is niet overdraagbaar van mens op paard.

Wat is rhino?
Rhinopneumonie is een virusziekte die bij paarden voorkomt. De ziekte kent drie varianten: de verkoudheidsvorm, de abortus-vorm en de neurologische vorm. Neurologische rhino uit zich onder meer door verlammingsverschijnselen. De paarden bij Manege Lelystad hebben de neurologische vorm.

Het is voor het publiek in principe niet toegestaan op de manege te komen. Alleen mensen die een eigen paard op de manege hebben staan, mogen in overleg met de directie op het terrein komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel