Vrijwillig knalvrije zones voor het eerst mogelijk

LELYSTAD • Ma 21 oktober 2019 | 20:02 • Maandag 21 oktober 2019 | 20:02

Inwoners van Lelystad kunnen voor het eerst een vrijwillig vuurwerkvrije zone aanvragen bij de gemeente. Een voorwaarde voor de aanvraag is dat de initiatiefnemer kan aantonen dat er in de buurt voldoende draagvlak is voor de vuurwerkvrije zone.

De deelnemers krijgen een poster waarop staat dat er tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken mag worden. Omwonenden zijn zelf verantwoordelijk voor het vuurwerkvrij houden van de vrijwillig vuurwerkvrije zone.

In Almere bleek een experiment met vrijwillig vuurwerkvrije zones afgelopen jaar geen succes. De meeste deelnemers waren ontevreden. Toch gaat het project ook dit jaar door. De Almeerse politiek overweegt daarnaast of er een vuurwerkverbod moet komen rond het Dierenasiel Almere, bij de Lepelaarplassen en de parkeerplaatsen rondom Pampushout en het Vaartsluisbos.

Govert van der Vliet van Het Flevolandschap twijfelt over het nut van de vrijwillig vuurwerkvrije zone. Van der Vliet organiseerde afgelopen jaarwisseling vuurwerkvrije wandelingen voor hondenbezitters in het Natuurpark Lelystad. "Ik weet niet af of het in de praktijk wel werkt. Je kunt dit wel met je buren in de straat afspreken maar hoeveel nut heeft dat als er één straat verderop gewoon wordt doorgeknalt". Verder vraagt Van der Vliet zich af hoe je dan als bewoner de stilte in de zone moet controleren. "Ik voel er weinig voor om in de straat politieagent te gaan spelen", aldus Van der Vliet. Hij zal geen aanvraag indienen bij de gemeente Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel