Kijken: lichtjesspektakel door oogstende boeren in het donker

FLEVOLAND • Wo 30 oktober 2019 | 23:43 • Woensdag 30 oktober 2019 | 23:43

Flevolandse boeren zijn druk bezig met het oogsten van hun gewassen. Dit gaat door tot in de late uurtjes. De agrariërs maken momenteel dankbaar gebruik van het droge weer. In het donker levert dat schitterende plaatjes op.

Rondom de Rietweg, Kubbeweg en de Zijdennettenweg in Biddinghuizen bijvoorbeeld was het woensdagavond en -nacht een komen en gaan van landbouwvoertuigen met volle wagens suikerbieten.

Grond problematisch
Land- en tuinbouworganisatie LTO vertelde eerder al zorgen te hebben over de oogst. Volgens LTO was de natte grond problematisch. Uien, aardappelen, witlof, wortels en suikerbieten moeten nog geoogst worden. "Wortels en suikerbieten zijn nog wel te doen omdat je die met aarde en al uit de grond trekt", zei NLTO-woordvoerder Arnold Michielsen. Voor de overige producten is het een stuk lastiger. Vochtige grond blijft bij aardappels bijvoorbeeld kleven. Daardoor lopen rooiers eerder vast en moeten boeren extra werk verzetten.

Zorgen bij boeren
Eerder gaf ook Akkerbouwer Jan Blitterswijk uit Biddinghuizen aan dat deze weken cruciaal zijn om te oogst veilig te stellen. "Zolang het in de grond zit levert het nog geen geld op." Boer Klaas Meine de Olde uit Emmeloord gaf twee weken geleden door de vele regen van de afgelopen tijd zijn sperziebonenoogst op. Machines konden de zompige akker niet op zonder vast te komen zitten. Belangstellenden mochten vervolgens tegen betaling zelf de bonen komen plukken.

Komende dagen echt oogstweer
Volgens Omroep Flevoland-weerman Robert de Vries blijft het zeker tot en met vrijdag droog. Daarna gaat het weer regenen. Tot die tijd zal er nog flink gewerkt worden op de Flevolandse akkers.
Bekijk hier het volledige weerbericht van de komende dagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel