Kick Out Zwarte Piet gaat demonstreren in Almere

ALMERE • Do 31 oktober 2019 | 13:06 • Donderdag 31 oktober 2019 | 13:06

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft aangekondigd vanaf half november te gaan demonstreren in Almere. Leden van de beweging zetten zich in tegen Zwarte Piet. Het uiterlijk van de hulp van Sinterklaas is volgens hen racistisch.

KOZP wil vanaf volgend jaar alleen nog roetveegpieten zien tijdens de jaarlijkse intochten. "De verandering naar een inclusief Sinterklaasfeest is onontkoombaar. Wie nu nog niet om wil, sluit bewust Nederlanders uit. Daarom richten we ons op de steden waar de verandering nog steeds uitblijft", schrijft woordvoerder Jerry Afriyie in een persbericht.

De actie roept wel vragen op. Bij de officiële intocht in Almere Haven zijn namelijk al jaren geen volledig zwarte pieten aanwezig. Het kan zijn dat onder meer winkeliersverenigingen of particulieren het sinterklaasfeest op hun eigen manier invullen. Bijvoorbeeld met een zwarte piet. Hier heeft de gemeente geen bemoeienis mee, laat een woordvoerder weten. KOZP was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Overigens is piet in de rest van Flevoland overwegend zwart tijdens de intochten. Dat bleek onlangs tijdens een rondgang langs diverse organisaties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel