Vuurdoop voor Kees: op zijn stoomboot komt Sinterklaas aan

ZEEWOLDE • Wo 13 november 2019 | 21:29 • Woensdag 13 november 2019 | 21:29

Zaterdag is de grote vuurdoop voor de stoomboot van de 23-jarige Kees Hellinga uit Zeewolde. Dan gaat hij Sinterklaas helpen met de intocht in Nijkerk. Zijn 'Johannes' zal vol komen te staan met cadeautjes, pieten en natuurlijk de goedheiligman zelf.

Hellinga is sinds zijn tiende gek van alles wat te maken heeft met stoomschepen. Toen hij in juni 2018 samen met een vriend een stoomsleepboot uit 1908 kocht, leek dan ook een droom uit te komen. Daar kwam al snel verandering in. Ondanks een keuringsrapport bleek de stoomketel kapot te zijn. De ketel die er in zat, is uniek. Een vervangende ketel moest speciaal gemaakt worden en dat kostte zo'n 100.000 euro.

Klein stoomketeltje
Uiteindelijk heeft hij een ketel van een klein stoomketeltje uit Engeland op de kop getikt. Samen met vrijwilligers van het Mechanisch Erfgoed Centrum uit Dronten hebben ze de ketel erin gezet en van de week hebben ze Johannes voor het eerst getest. Met succes overigens want de boot vaart weer.

Daarom is aanstaande zaterdag de vuurdoop. "Het is echt een opluchting dat ie het weer doet. Het is niet altijd even leuk geweest het repareren". Hij kijkt erg uit naar zaterdag. "Alle kinderen zullen kijken, die horen de fluit en die zien de stoom. Het plaatje klopt".

Sinterklaas eerst met de trein
In het Sinterklaasjournaal is te zien dat Sinterklaas met de stoomtrein dit jaar eerst in Apeldoorn aankomt. Omdat het paard van de sint koudwatervrees heeft. Na de aankomst zal hij later op de stoomboot Nijkerk aan doen. Zijn paard Oh Zo Snel blijft dan op de kade staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel