Collegecrisis: PvdA trekt na vertrouwensbreuk wethouder terug uit college

ALMERE • Do 14 november 2019 | 21:10 • Donderdag 14 november 2019 | 21:10

Het college van burgemeester en wethouders in Almere is donderdagavond uit elkaar gevallen. VVD, ChristenUnie en D66 hebben het vertrouwen opgezegd in de Partij van de Arbeid. Die partij heeft daarop wethouder Jerzy Soetekouw teruggetrokken uit het college. De VVD moet op zoek naar nieuwe coalitiepartners om een college te vormen dat steunt op een meerderheid in de gemeenteraad.

VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian maakte aan het begin van de Politieke Markt bekend dat er geen basis meer is voor samenwerking met de PvdA. Hij noemde het een zwarte dag voor de coalitie, voor Almere. Hij constateerde dat de coalitie de afgelopen dagen weer vooral met zichzelf bezig moest zijn in plaats van met de stad. GroenLinks, de vijfde coalitiepartij, vindt dat de PvdA onhandig heeft geopereerd maar had nog wel vertrouwen in de coalitiepartner. GroenLinks blijft wel deel uitmaken van het college.

Reden voor de crisis is de plotselinge voordracht van Laura Bouwmeester als nieuwe wethouder voor de PvdA. De andere coalitiepartijen zeiden zich daardoor volstrekt overvallen te voelen. Volgens hen waren ze nog in gesprek om van 7 wethouders terug te gaan naar 6, na het vertrek van Loes Ypma.

PvdA-fractievoorzitter Ruud de Jonge erkent dat de PvdA zich onder tijdsdruk heeft laten verleiden voortijdig de naam van een nieuwe wethouder naar buiten te brengen. Dat was volgens hem niet goed.

Jerzy Soetekouw nam met een emotionele toespraak afscheid als wethouder. Hij zei met pijn in het hart te vertrekken. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Almere dat de PvdA geen deel uitmaakt van het college van burgemeester en wethouders.

"Afspraken op grove wijze geschonden"
De drie partijen die het vertrouwen in de PvdA hebben opgezegd schrijven in een verklaring dat "de PvdA zonder de gesprekspartners te informeren op maandag via de media een kandidaat-wethouder presenteerde. Deze berichtgeving heeft de overige coalitiegenoten totaal verrast en voor een voldongen feit geplaatst. Hiermee zijn voor ons de gemaakte afspraken over het proces op grove wijze geschonden."

"Terwijl die afspraken juist waren gemaakt omdat we het nu echt goed, zorgvuldig en gezamenlijk wilden doen: deze nieuwe wethouder van de PvdA moest een twijfelloos succes worden en moest passen binnen het collegeteam, waarvoor we ons allemaal verantwoordelijk voelden. Dat is nu verleden tijd. Want precies het gezamenlijk zorgvuldige is door het verloop van de gebeurtenissen niet mogelijk gebleken en nu ook niet meer mogelijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel