Zoektocht vermiste vissers nog niets opgeleverd

URK • Vr 29 november 2019 | 16:40 • Vrijdag 29 november 2019 | 16:40

De zoektocht naar de twee vermiste opvarenden van de gezonken garnalenkotter UK-165 Lummetje heeft vrijdag nog geen resultaat gehad. De Kustwacht ging minder intensief te werk dan donderdag toen het schip vroeg in de morgen zonk. In plaats van een reddingsactie wordt nu gesproken van een bergingsactie. Het was tot nu toe vanwege de weersomstandigheden niet mogelijk om duikers het wrak van de UK-165 te laten onderzoeken. De Kustwacht verwacht dat dat komend weekend wel lukt.

Bij het zoeken naar de vermiste kotter zijn donderdag overigens twee mensen gewond geraakt. Dat meldt de KNRM vrijdag. Het gaat om twee bemanningsleden van een Texelse reddingboot. De boot ging af op het noodsignaal toen een hoge golf tegen het vaartuig aan kwam. Daarna kwam de boot in een zogenoemd golfdal van een meter of vijf. De twee bemanningsleden vielen daarbij van hun stoel. De boot is daarop teruggegaan naar het reddingstation. Een van de twee gewonden moest naar het ziekenhuis. Hij is inmiddels weer thuis, maar moet een korset dragen vertelt de KNRM.

Zoektocht in afgeslankte vorm verder
Er ligt nog een 'Emergency Towing Vessel' van de kustwacht in de buurt van de locatie waar de kotter verdween. Ook heeft een vliegtuig van de Kustwacht gezocht boven die locatie tijdens de reguliere patrouille. Daarnaast vloog ook een SAR-helikopter boven het water. De KNRM heeft vrijdagochtend met voertuigen over het strand gereden om te zoeken naar eventueel aangespoelde materialen. Daarbij is niets meer gevonden.

Frustraties
De gemeente Urk vindt het frustrerend dat er op dit moment niet door duikers gezocht kan worden in het schip naar de twee opvarenden. Volgens burgemeester Ineke Bakker moet alles er op gericht zijn om de lichamen van de slachtoffers snel naar Urk te krijgen. De burgemeester zegt dat ze de druk opvoert bij de autoriteiten door veel vragen te stellen: "waarom kan er niet gedoken worden, wanneer kan er wel worden gedoken? Dat soort vragen zijn van belang en we hopen dat het effect heeft."

Burgemeester Bakker is geraakt door de vele vissers op de Noordzee die hun hulp hebben aangeboden en nog steeds aanbieden. Zo waren er tal van kotters in de omgeving van het gezonken schip om uit te kijken naar de slachtoffers. Ze kwamen volgens Bakker overal vandaan.

Tekst gaat verder onder de tweet

Jurrie van den Berg uit Urk was zelf jarenlang actief in de visserij en schreef een boek over de Urker scheepsrampen (zie reportage). Toen hij het nieuws vernam kreeg hij meteen een steen in zijn maag en moest hij denken aan de ongelukken in het verleden. Elke keer als hij langs het Vissersmonument fietst, bedenkt hij dat de visserij ook een andere kant heeft. Bij heel veel Urkers worden oude wonden opengehaald. Zij voelen opnieuw de pijn.

Ook al weet Van den Berg dat de opvarenden van de Lummetje overleden moeten zijn, stil hoopt hij dat de twee opgesloten zitten in een luchtbel in het schip en dat ze levend terugkeren. Hij bidt voor een wonder.

Voor visser Niels Kraak uit Wieringen is die hoop vervlogen (zie reportage). Hij hielp mee met de zoekactie op de Noordzee voor de kust van Texel. Gezien de omstandigheden is overleven uitgesloten. Het water is koud en dat houd je niet lang vol. Hij stoomde donderdagochtend meteen op richting de ramplocatie net als vele andere schippers. Hij twijfelde geen moment omdat er meteen geholpen moeten worden: "we zijn allemaal visserlui en weten dat de kans er is, het kan iedereen overkomen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel