Hulpmiddelen nog niet naar Welzorg

FLEVOLAND • Do 12 december 2019 | 10:36 • Donderdag 12 december 2019 | 10:36

Inwoners van Urk, Dronten en Noordoostpolder moeten voorlopig toch nog bij het Hulpmiddelencentrum zijn voor onder meer scootmobiels en andere hulpmiddelen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze verzorgde de afgelopen jaren de Wmo-hulpmiddelen, maar het aantal klachten over de leverancier nam de afgelopen tijd toe. Daarom gingen de gemeenten op zoek naar een nieuwe aanbieder.

Eind vorig maand werd gemeld dat die gevonden was. Welzorg zou de levering per 1 december overnemen. Welzorg en het Hulpmiddelencentrum zijn daarop in gesprek gegaan over het overnemen van de uitgeleende rolstoelen, scootmobielen, tilliften en andere hulpmiddelen. Cliënten die dan bijvoorbeeld een rolstoel van het Hulpmiddelencentrum geleend hadden, zouden die dan thuis kunnen houden, in plaats van dat ze hem weer bij het centrum in moeten leveren en dan moeten wachten op een nieuwe van Welzorg. Woensdag bleek dat de beide zorgorganisaties het niet eens kunnen worden over de waarde van de uitgeleende hulpmiddelen. De onderhandelingen zijn stopgezet.

Dat betekent dat het Hulpmiddelencentrum de leverancier voor de hulpmiddelen blijft, tot het contract eind volgend jaar afloopt. Ook neemt het Hulpmiddelencentrum de reparaties en onderhoudswerkzaamheden weer voor hun rekening.

'Vervelende situatie'
Wethouder Van Bergen van de gemeente Dronten, wethouder Brouwer van Urk en wethouder Uitdewilligen van Noordoostpolder: "Dit is een bijzonder vervelende situatie voor onze inwoners. Wij zetten er vanuit de gemeenten volledig op in om onze inwoners zo goed mogelijk te helpen. We snappen dat er vragen zijn en we willen deze zo goed mogelijk beantwoorden."

Passende oplossing
Deze week ontvangen cliënten met een hulpmiddel vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning weer een brief waarin de situatie uitgelegd wordt. Voor vragen en klachten kunnen ze contact opnemen met het centrum of de gemeente. "De afgelopen maanden merkten we dat de service van het Hulpmiddelencentrum verslechterde, ondanks de vele gesprekken met hen. Om te voorkomen dat deze situatie zich herhaalt, vragen we inwoners zich met eventuele klachten ook te melden bij hun gemeente", aldus de wethouders. "We gaan er vanuit dat het Hulpmiddelencentrum alles in het werk zal stellen om te voldoen aan hun verplichtingen. De kwaliteitseisen en levertijden houden we nauwlettend in de gaten. Wanneer het Hulpmiddelencentrum in gebreke blijft, zoeken we als gemeente een passende oplossing voor onze inwoner."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel