Informatie AIVD nodig voor strafzaak liquidatie

ALMERE • Vr 13 december 2019 | 14:49 • Vrijdag 13 december 2019 | 14:49

De regering moet kijken of informatie van inlichtingendiensten openbaar kan worden gebruikt in de strafzaak over twee liquidaties in Almere en Den Haag. Dat vinden de Tweede Kamerfracties van D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks.

In Almere werd in 2015 Ali Motamed doodgeschoten. In 2017 werd in Den Haag de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi geliquideerd. Beiden waren tegenstander van het Iraanse regime. De AIVD heeft sterke aanwijzingen dat de Iraanse overheid betrokken was bij beide zaken, maar daarover is tot nog toe geen informatie gedeeld met het Openbaar Ministerie.

De wet op de inlichtingendiensten staat niet toe dat zulke informatie in strafzaken wordt ingebracht. De vier Kamerfracties vinden dat daar verandering in moet komen, omdat onderzoek naar de opdrachtgevers ondanks genomen diplomatieke stappen niet verder lijkt te komen. Iran ontkent bovendien elke betrokkenheid.

De partijen stellen dat deze vijandige acties een schending zijn van het internationaal recht en van de Nederlandse soevereiniteit. Ze vinden dat een liquidatie door een buitenlandse mogendheid op Nederlandse bodem nooit onbestraft mag blijven.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel