Negen Flevolandse kinderen in sluitende jeugdinstelling Hoenderloo Groep

ALMERE • Di 17 december 2019 | 20:41 • Dinsdag 17 december 2019 | 20:41

Voor negen Flevolandse kinderen is het nog onzeker waar zij volgend jaar jeugdzorg krijgen. Zij gaan nu naar de Hoenderloo Groep in het Gelderse Hoenderloo en Deelen, maar deze jeugdinstelling gaat sluiten.

Sebastiaan van 15 uit Almere is één van de negen tieners. Zijn moeder Babette Brouwer heeft zich samen met vier anderen verenigd onder de naam Ouders Hoenderloogroep. Tientallen ouders hebben zich inmiddels bij hen aangesloten.

Het frustreert de belangengroep dat zij niet gehoord worden, terwijl zij als ouders ervaring met jeugdzorg hebben en de politiek niet. Komende vrijdag volgt er een gesprek tussen een deel van de initiatiefnemers en zorgorganisatie Pluryn.

Een 'onvermijdelijke sluiting'
De Hoenderloo Groep is een locatie voor ruim 200 kinderen. De instelling richt zich op jongeren tot 18 jaar met complexe problemen. Het gaat voor een groot deel om open jeugdzorg. Daarbij is het kind vrij om het terrein van de instelling te verlaten, bijvoorbeeld om naar school te gaan of voor sport en hobby's. In de Hoenderloo groep wordt ook gesloten jeugdzorg aangeboden.

Overkoepelende organisatie Pluryn spreekt van een moeilijk besluit, maar noemt de sluiting onvermijdelijk. Dit heeft onder meer te maken met de slechte financiële situatie van de Hoenderloo Groep. De organisatie stevent af op een tekort van meer dan 4 miljoen euro op de begroting. Ook zijn er problemen met de kwaliteit van de zorg.

Open jeugdzorglocatie
Zoals het er nu naar uitziet, sluiten de deuren in de loop van volgend jaar. Voor de tieners zijn er drie opties. Ze kunnen hun behandeling voor de sluiting afronden, ze kunnen thuis verder worden behandeld of ze kunnen naar een andere locatie van Pluryn. Als dat niet kan, gaat de zorginstelling met zorgaanbieders en gemeenten om tafel om een passende plek te vinden.

Minister houdt het in de gaten
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijft dat hij erop zal toezien dat er voor de jeugdigen een goede overgang komt en dat de continuïteit niet in gevaar komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel