Aantal doden in verkeer bijna verdubbeld

FLEVOLAND • Za 28 december 2019 | 12:45 • Zaterdag 28 december 2019 | 12:45

Een opvallende stijging van het aantal verkeersdoden in Flevoland. Na een jarenlange daling zijn de cijfers voor 2019 flink hoger uitgevallen. Tot nu toe zijn er dit jaar dertien mensen omgekomen in het verkeer. Sinds 2010 is het aantal verkeersslachtoffers niet zo hoog geweest.

Vorig jaar nog ging het om zeven mensen in Flevoland en in de jaren ervoor lag het gemiddelde rond de tien doden. 2010 was een zwart jaar in het verkeer, toen vielen er achttien slachtoffers.

De meeste ongelukken gebeurden afgelopen jaar buiten de bebouwde kom, en bij een deel van die ongelukken belandden de slachtoffers met hun voertuig in het water. Wat verder opvalt in de cijfers is dat vier kinderen omkwamen in het verkeer.

Een overzicht van alle fatale ongelukken in 2019

Woensdag 27 maart
In Luttelgeest is de eerste verkeersdode van Flevoland in 2019 gevallen. Een man raakte onwel achter het stuur, knalde met zijn auto tegen een boom en belandde vervolgens in een sloot.

Zaterdag 13 april
Bij een ongeluk op de Westerringweg tussen Espel en Creil zijn in april een dode en een zwaargewonde gevallen. De auto waarin ze zaten botste tegen een boom. Het voertuig is bij het ongeluk doormidden gebroken.

Zondag 21 april
In de nacht van zaterdag op zondag kwam een bestuurder met zijn quad in het water terecht. Dat gebeurde aan de W.M. Dudokstraat in Almere Buiten. De man overleed later in het ziekenhuis.

Dinsdag 21 mei
Een frontale aanrijding met een vrachtwagen kostte een 56-jarige man uit het Noord-Hollandse Obdam het leven. Dat gebeurde op de dijk Enkhuizen-Lelystad. De vrachtwagenchauffeur raakte lichtgewond.

Maandag 22 juli
Bij een aanrijding op de Spectrumdreef in Almere Buiten kwam de 34-jarige Pras Guneswaran om het leven. Pras was mede-oprichter van 036 Ready2Race. Dat is een gemeenschap van Almeerders met een voorliefde voor racen. Een lange stoet van zo'n 200 motorrijders reed een dag later op de A6, als eerbetoon aan de verongelukte man. Een crowdfundingsactie om de uitvaart te betalen, heeft 11.000 euro opgeleverd.

Maandag 29 juli
Bij een eenzijdig ongeluk kwam een 17-jarig meisje uit Putten om het leven in Zeewolde. De auto waar ze in zat kwam in het water terecht. Twee andere inzittenden, 17 en 20 jaar oud en beiden ook afkomstig uit Putten, raakten gewond.

Donderdag 15 augustus
Een 87-jarige vrouw uit Dronten overlijdt bij een botsing op de kruising Biddingringweg-Elburgerweg. Twee personenauto's waren bij het ongeluk betrokken. De andere automobilist raakte gewond. Terwijl de hulpdiensten nog bezig waren, reed een 38-jarige man uit Dronten de afzetting voorbij en raakte bijna een agent. De man bleek gedronken te hebben.

Woensdag 28 augustus
Een 57-jarige man uit Emmeloord overlijdt bij een ongeluk op de N50. De man verloor door een onbekende reden de macht over het stuur en raakte de middengeleider.

Zaterdag 5 oktober
In het oude centrum van Urk werd op zaterdag 5 oktober een driejarige peuter aangereden. Hij liep op de weg toen hij werd geraakt door een auto. De jongen werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later.

Donderdag 24 oktober
Bij een ongeval in Zeewolde werd een man uit Almere onwel en reed met zijn auto het Eemmeer in. Net na het ongeluk was de bestuurder nog bij kennis. Hij overleed in het ziekenhuis.

Vrijdag 29 november
Eind november werd Lelystad opgeschrikt door het overlijden van een 67-jarige man en zijn vierjarige kleinzoon. Ze kwamen om het leven bij een ongeluk op de Larserdreef. In de auto zat ook een 63-jarige vrouw. Zij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.


Dinsdag 17 december
Een motorrijder uit Almere kwam om het leven bij een ongeluk in Biddinghuizen. Een inhalende automobiliste zag de tegemoetkomende motorrijder over het hoofd en raakte hem. Hierdoor raakte hij uit balans en botste frontaal op een andere personenauto. Het slachtoffer is nog gereanimeerd maar overleed ter plekke.

Over enkele maanden publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek een lijst met verkeersdoden. Die aantallen kunnen afwijken van de aantallen in dit bericht. Het CBS krijgt ook een lijst van personen die later overlijden in het ziekenhuis als het gevolg van een ongeluk. Omroep Flevoland krijgt deze informatie niet altijd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel