Minister De Jonge tempert hoop op doorstart Hoenderloo Groep

FLEVOLAND • Wo 22 januari 2020 | 20:32 • Woensdag 22 januari 2020 | 20:32

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid sluit een doorstart van de Hoenderloo Groep, waar specialistische jeugdzorg wordt aangeboden, niet uit. Maar tegelijkertijd wil hij geen 'valse hoop' geven. Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer. De Jonge wijst erop dat er al jaren zorgen zijn om de financiën van zorginstelling Pluryn, waar de Hoenderloo Groep deel van uitmaakt.

De Hoenderloo Groep is een tijdelijk thuis voor kinderen met complexe problemen, die er ook zorg en onderwijs krijgen. Op de locatie in de buurt van Apeldoorn zit ook een aantal Flevolandse jongeren.

Too big to fail
Pluryn noemde de sluiting eerder 'onvermijdelijk' vanwege een tekort van 4 miljoen euro en achterblijvende kwaliteit. Minister De Jonge benadrukte dat Pluryn duizenden kinderen helpt, complexe gevallen 'die nergens anders terechtkunnen'. Voorkomen moet worden dat zo'n instelling die 'too big to fail' is omvalt, zei de minister woensdag in een debat.

Doorstart
Een actiegroep van (oud-)werknemers maakt zich sterk voor een doorstart. Een groot deel van de Tweede Kamer, van links tot rechts, wil ook dat De Jonge zich hiervoor inzet. "Zoveel ouders, die blij zijn dat er eindelijk een goede plek is. Medewerkers, die er willen werken. Dan kan de minister toch zeggen: 'we zorgen dat we hier een doorstart maken'?", zei GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Ook Martin Wörsdörfer van de VVD wil dat de minister zich 'gaat bemoeien met een doorstart'.

Het belangrijkste is dat er geen kinderen 'tussen wal en schip vallen', zei De Jonge meermaals. Pluryn blijft verantwoordelijk voor die continuïteit van de zorg. Het gaat om iets minder dan tweehonderd kinderen. Van hen kan het merendeel de behandeling afmaken bij de Hoenderloo Groep.

Geen illusies voor Flevolandse moeder
Babette Brouwer uit Almere heeft niet de illusie dat er een oplossing gaat komen voor haar eigen zoon Sebastiaan (15). Hij is één van de kinderen die bij de Hoenderloo Groep zorg krijgt. Volgens Brouwer beperken de problemen zich namelijk niet tot deze instelling, maar is er een structureel probleem in Nederland. Meerdere jeugdzorginstellingen zouden volgens de Almeerse op omvallen staan. Er is maar één oplossing: "Het systeem moet anders", aldus Brouwer.

De huidige situatie zorgt voor een hoop onzekerheid en spanningen bij Sebastiaan, maar ook bij de rest van het gezin. "De impact zorgt er ook voor dat mijn dochter nu vastloopt. Dat soort dingen wordten vaak vergeten, maar dat is echt intens", zegt Babette Brouwer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel