'Zachte winter doet dieren Oostvaardersplassen goed'

FLEVOLAND • Vr 31 januari 2020 | 16:48 • Vrijdag 31 januari 2020 | 16:48

De zachte winter lijkt de grote grazers in de Oostvaardersplassen goed te doen. De edelherten, konikpaarden en heckrunderen scoren volgens de dierenarts een ruime voldoende qua gezondheid. Er is voldoende voedsel.

"Zoals we het vandaag gezien hebben zijn alle dieren in goede conditie", concludeert dierenarts Bas Steltenpool na een ronde door het natuurgebied. Elke vier weken controleert hij de populatie in opdracht van Staatsbosbeheer. Als het nodig is, zoals in een strenge winter, dan gebeurt dat vaker. De controles zijn wel op afstand met de verrekijker, legt Steltenpool uit. "We proberen altijd zo dicht mogelijk bij de dieren te komen, maar als je te dichtbij komt, rennen ze weg." De ene keer is de controle vanuit de auto op vijf meter afstand, de andere keer op honderd meter of zelfs verder.

Alles draait om de zogeheten Body Condition Score (BCS) waarbij gekeken wordt of de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet te dun (score 1) of te dik (score 5) zijn. "Alles daartussen is in principe prima", zegt de dierenarts. "Ik let op de korte ribben, doornuitsteeksels, dwarsuitsteeksels, heupbeenderen, zitbeenknobbels en het vet onder de staart." Aan de hand daarvan, bepaalt hij de score.

Vorig jaar werd er op advies van de dierenarts bijgevoerd, omdat de dieren te dun waren geworden door de strenge winter. Nu is dat volgens hem niet nodig. Dierenactivisten lieten in de afgelopen weken geleden meerdere keren balen hooi achter in het Oostvaardersveld, omdat zij wel vinden dat er moet worden bijgevoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel