Afschot edelherten dit seizoen van de baan na uitspraak rechter

LELYSTAD • Ma 3 februari 2020 | 8:23 • Maandag 3 februari 2020 | 8:23

Het afschot van edelherten in de Oostervaardersplassen is vrijwel zeker tot september van de baan. Dat zegt de provincie na de uitspraak van de rechtbank in Lelystad. Die bepaalde maandag dat de jagers voorlopig niet op pad mogen. Vanaf 1 april mag er vanwege het broedseizoen helemaal niet meer worden geschoten, meldt de provincie. Het jachtseizoen begint pas weer in september.

In november bepaalde de rechtbank al dat het afschot voorlopig moest worden gestaakt, omdat het beleid rond de dieren niet goed zou zijn onderbouwd. De provincie vecht dat verbod aan, en verleende een nieuwe afschietvergunning per 1 januari. De natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden daar een kort geding tegen aan, en kregen maandag gelijk van de rechtbank.

Aanvullend rapport
De provincie heeft het afschietbeleid toegelicht in een nieuw, aanvullend rapport, maar de rechtbank vindt dat Dierbaar Flevoland en Fauna4life daar nog niet goed op hebben kunnen reageren. Ze krijgen daar van de rechtbank de tijd voor.

Ook houdt de rechter er rekening mee dat het afschot onomkeerbaar is. Zo gaf de rechter in een eerdere rechtszaak groen licht voor het afschieten van edelherten, terwijl in een bodemprocedure een ander besluit viel. Dat was voor de herten te laat. De rechtbank wil een nieuwe onomkeerbare situatie voorkomen.

Wat is het nieuwe beleid?
Volgens het in 2018 opgestelde beleid rond de grote grazers mogen er maximaal 490 edelherten rondlopen in de Oostvaardersplassen. Dat is bepaald na de zware winter 2017-2018, toen veel dieren de hongerdood stierven. Het beheer van het natuurgebied lag toen bij het Rijk, en kwam in 2018 bij de provincie te liggen. Die volgde het advies van een speciaal ingestelde commissie over het maximale aantal grote grazers.

Daarna zijn honderden konikpaarden verhuisd naar andere gebieden. De edelherten kunnen niet worden gevangen en verplaatst, en daarom worden die door jagers gedood. In de winter van 2018-2019 zijn er rond de 1800 herten afgeschoten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel