Minister: Doorstart Hoenderloo Groep op huidige plek niet haalbaar

FLEVOLAND • Do 20 februari 2020 | 13:54 • Donderdag 20 februari 2020 | 13:54

Een doorstart van De Hoenderloo Groep op het huidige terrein is niet haalbaar. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. De minister ziet meer in een optie die door Pluryn is voorgesteld, namelijk een doorstart van de zorg op andere locaties.

De Hoenderloo Groep is een tijdelijk thuis voor kinderen met complexe problemen, die ook zorg en onderwijs krijgen. Vanuit Flevoland gaan er negen kinderen naar de instelling in het Gelderse Hoenderloo en Deelen.

Op verzoek van de Tweede Kamer onderzocht De Jonge de afgelopen weken een alternatief plan voor de aangekondigde sluiting van afgelopen december. Maar hij schrijft dat het businessplan “Klein Hoenderloo”, dat uitgaat van een faillissement van de Hoenderloo Groep, te veel onzekerheden oplevert voor de continuïteit en kwaliteit van zorg en onderwijs.

Doorstart op andere locaties wel mogelijk
Volgens de Jonge is een doorstart op andere locaties wel mogelijk. ''Hiermee wordt de expertise omtrent complexe jeugdzorg binnen Pluryn behouden, wordt complexe zorg geconcentreerd op andere locaties (met betere bezetting en kwaliteit als gevolg) en kunnen jongeren die nu in zorg zijn bij de Hoenderloo Groep vervolgzorg krijgen op die locaties.''

Pluryn verwacht in totaal zo’n 80 à 90 nieuwe plaatsen te kunnen creëren in de open en gesloten jeugdzorg. Daarmee komen er volgens de minister ruim voldoende plaatsen voor de jongeren van de Hoenderloo Groep die niet uitstromen.

Naar verwachting neemt Pluryn op 3 maart een definitief besluit.

Flevolandse moeder: 'Minister verlengstuk van Pluryn'
Babette Brouwer uit Almere heeft na de brief van De Jonge het gevoel dat de minister een verlengstuk is van het bestuur van Pluryn en dat hij niet alle opties serieus bekijkt.

Voor haar zoon Sebastiaan (15) is het nog niet duidelijk waar hij straks zorg krijgt. Brouwer heeft via een brief een voorstel gekregen voor een nieuwe locatie. Ze heeft vragen gesteld over dit voorstel, maar daarop nog geen antwoord gekregen.

'De Hoenderloo Groep geofferd voor vastgoed'
EenVandaag en Follow the Money concluderen dat de financiële problemen van De Hoenderloo Groep eigenlijk niet zo groot zijn. De journalisten hebben stukken voorgelegd aan een hoogleraar. Die concludeert dat de groep moet sluiten omdat het vastgoed voor tientallen miljoenen kan worden verkocht.

Volgens Marian Draaisma, woordvoerder van Pluryn, klopt dat niet: "De gelden van De Hoenderloo Groep hebben we hard nodig om de afbouw te bekostigen. Om jongeren naar een andere plek te begeleiden en om medewerkers van werk naar werk te helpen en schulden af te betalen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel