Kosten Floriade voor gemeente lopen op tot bijna 40 miljoen

ALMERE • Vr 28 februari 2020 | 12:36 • Vrijdag 28 februari 2020 | 12:36

'10 miljoen euro en geen cent meer.' Dat noemden eerdere Almeerse wethouders als het maximale bedrag dat de gemeente aan de Floriade zou besteden. Van die uitspraak is niet veel meer over. Donderdagavond bleek dat er weer extra miljoenen naar de Floriade moeten. Nog zonder die extra bijdrage is het totale bedrag dat de gemeente aan de Floriade kwijt is, al opgelopen tot zeker 39,5 miljoen euro. Dat blijkt uit opgevraagde cijfers van de gemeente.

De gemeente Almere onderhandelt nog over hoeveel miljoenen euro's extra er precies naar de Floriade moeten. De Floriade BV, het bedrijf dat de Floriade in 2022 organiseert, vraagt 9 miljoen euro. Wethouder Hoek zei donderdagavond eerder aan een bedrag tussen de 3 en 6 miljoen te denken. Het is nog niet duidelijk of dat als lening of als subsidie gegeven wordt.

Subsidie
Door de jaren heen zijn de kosten voor de tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling flink opgelopen. De gemeente dacht eerst met een subsidie van 10 miljoen euro wel voldoende te hebben bijgedragen aan het evenement. De teller is nu opgelopen naar 21,6 miljoen euro.

Floriade-team
Daarbovenop komen de kosten voor een Floriade-team. Eerst hielden verschillende afdelingen binnen het gemeentehuis zich bezig met de Floriade. Een speciaal team moest die krachten bundelen. Samen met de bedragen uitgegeven aan extern advies, kost dit 14,9 miljoen euro.

Aankopen
Om het evenement mogelijk te maken, moest de gemeente verschillende aankopen doen die op of aan het Floriadeterrein liggen. Camping Waterhout werd voor zeker 2,3 miljoen euro opgekocht. Voor 730.000 euro werd de duikschool overgenomen. Het is niet bekend voor hoeveel geld jachthaven Haddock is uitgekocht. De gemeente telt deze bedragen niet op bij de kosten voor de Floriade, maar vindt dat deze aankopen bij de uitgaven van de grondexploitatie horen.

Aandeelhouder
De Floriade BV is het bedrijf dat door de gemeente is opgericht om het evenement te organiseren. De gemeente is de enige aandeelhouder van de Floriade BV. Als het goed gaat met het evenement, deelt de gemeente in de winst. Draait de Floriade verlies, dan betaalt uiteindelijk de gemeente de rekening.

Omdat de Floriade BV nog geen eigen inkomsten heeft, mag het van de gemeente tot 30 miljoen euro lenen. Met de kaartverkoop voor de Floriade wil het bedrijf deze lening uiteindelijk terugbetalen. Mocht de Floriade uitdraaien op een fiasco, dan is de gemeente de 30 miljoen kwijt.

Risico's
De gemeente is wel verplicht om een pot geld opzij te zetten om risico's op te vangen. Bijvoorbeeld als de verkoop van kaartjes tegenvalt door slecht weer. Wilde de gemeente eerst 7 miljoen euro daarvoor opzij zetten, nu is die pot bijna twee keer zo groot: 13,3 miljoen euro.

Begroting
Het hele evenement gaat 99,1 miljoen euro kosten. Naast de subsidiebijdragen van de gemeente, draagt de provincie Flevoland 10 miljoen euro bij. De landelijke overheid betaalt 5 miljoen. Ook wordt gerekend op een bijdrage van 2,5 miljoen vanuit de regio en van nog andere subsidies, maar het is nog onbekend wie dat precies gaat betalen.

De bedoeling was dat ook al veel geld binnen zou zijn door sponsoring. Tot op heden is daar niets van opgehaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel