Commissie trekt lessen uit faillissement ziekenhuizen

FLEVOLAND • Wo 4 maart 2020 | 6:00 • Woensdag 4 maart 2020 | 6:00

Welke lessen zijn er te trekken uit het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart in 2018? Daarover brengt een commissie woensdag advies uit aan minister Bruno Bruins voor Medische Zorg.

Het gaat om de commissie Van Manen onder leiding van hoogleraar governance bij de Rijksuniversiteit Groningen, Jaap van Manen. De minister heeft de commissie in november 2018 ingesteld, een maand nadat de ziekenhuizen in Lelystad/Emmeloord en Amsterdam failliet werden verklaard. Dat gebeurde nadat zorgverzekeraar Zilveren Kruis besloot niet langer geld te steken in de ziekenhuizen van zorgondernemer Loek Winter, omdat de tekorten waren opgelopen.

De commissie heeft onder meer gekeken naar hoe betrokken partijen bij het faillissement hebben gehandeld. Daarbij gaat het onder meer om het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de rol van minister Bruins zelf. Had eerder ingrijpen door de minister een faillissement kunnen voorkomen?
Ook de rol van Zilveren Kruis is onderzocht: waarom stopte de verzekeraar met betaling aan de MC-ziekenhuizen en wanneer wist zij van de problemen?

Commissie doet aanbevelingen
Op verzoek van de Tweede Kamer is de commissie gevraagd om aanbevelingen te doen voor de toekomst. Zo wil de Kamer weten of er een waarschuwingssysteem kan komen dat signaleert of zorginstellingen dreigen om te vallen. Verder wil de Kamer dat er een mogelijkheid komt een bewindvoerder aan te stellen als er bij een ziekenhuis sprake is van wanbestuur.

De commissie had oorspronkelijk in december met het verslag moeten komen. Er ging meer tijd overheen omdat de curatoren van het ziekenhuis weigerden documenten over hun eigen functioneren aan de commissie beschikbaar te stellen.

Al eerder onderzoeken klaar
Eind vorig jaar zijn er twee andere onderzoeken gepubliceerd over de patiëntveiligheid ten tijde van de faillissementen. Een van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) en een van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De IGJ en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn nog bezig met een onderzoek naar onbehoorlijke financiële constructies door de MC Groep. De twee curatoren van de MC IJssselmeerziekenhuizen moeten nog beginnen aan een eigen onderzoek naar de achtergronden van het faillissement.

Het is deze week een jaar geleden dat het Lelystadse ziekenhuis door St Jansdal is overgenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel