Stadsbestuur niet op de hoogte van plan Afvalzorg

LELYSTAD • Vr 6 maart 2020 | 12:57 • Vrijdag 6 maart 2020 | 12:57

Het college van burgemeester en wethouders van Lelystad zegt tot dinsdagmiddag niet op de hoogte te zijn geweest van plannen van Afvalzorg om de stortplaats aan de Zeeasterweg flink te willen uitbreiden voor verontreinigde grond, asbest en slakken (afval van de verbrandingsinstallaties). Dat schrijft het college in een mail aan de gemeenteraad.

In de mail zegt wethouder Elly van Wageningen dat het college pas dinsdag namiddag door Afvalzorg is geïnformeerd dat het bedrijf de volgende dag een interview aan Omroep Flevoland zou geven over de uitbreiding van de stortplaats. Daar moet vanaf 2022 vier miljoen kubieke meter extra verontreinigde grond worden gestort, bovenop de 4,3 miljoen kuub waarvoor nu al een vergunning bestaat.

College onaangenaam verrast
"Ook het college van Lelystad is onaangenaam verrast over de inhoud van het interview en heeft contact opgenomen met de gedeputeerde van de provincie om een en ander te bespreken en ook de afspraak met Afvalzorg wordt gepland", aldus de mail die de raad donderdagavond heeft ontvangen.

Het college bestrijdt dat er al jaren tussen de provincie, gemeente en Afvalzorg over de uitbreiding is gesproken, zoals Omroep Flevoland heeft bericht: "Met name de formulering in het bericht dat er al enige jaren over deze uitbreiding wordt gesproken leidt tot ergernis en het vermoeden dat het college informatie heeft achtergehouden. Deze formulering is echter onjuist."

'Van Wageningen was in 2016 op de hoogte'
Desgevraagd herhaalt Afvalzorg tegen Omroep Flevoland dat er met de gemeente Lelystad al enkele jaren over de uitbreiding van de stortplaats is gesproken. "Er is in het verleden twee keer met verantwoordelijk wethouder Ed Rentenaar gesproken. Wethouder Van Wageningen was daar ook een keer bij. Dit is eind 2016 geweest. Ook heeft Afvalzorg de voorgenomen plannen besproken met ambtenaren van de gemeente", aldus Afvalzorg.

Van Wageningen heeft de raad op 11 februari gemeld dat Afvalzorg het huurcontract met afvalverwerker HVC aan de Zeeasterweg wilde opzeggen, omdat Afvalzorg het terrein nodig had. Volgens het college was niet duidelijk waarvoor dit nodig was. Hoewel het college afgelopen dinsdag dus hoorde over de plannen van Afvalzorg, heeft wethouder Van Wageningen daar 's avonds niets over gezegd toen zij vragen beantwoordde van GroenLinks en de VVD over het vertrek van HVC.

In een aanvullende reactie aan Omroep Flevoland ontkent de wethouder dat er met Afvalzorg over extra afval aan de Zeeasterweg is gesproken: "Er is een aantal jaar geleden gesproken over landschappelijke invulling, zonnecollectoren en landart op het terrein van afvalzorg. Over het intensiveren van afvalstromen is niet gesproken."

Coalitie- en oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben het college om opheldering gevraagd over de uitbreiding van de vuilstort. De raad is vooral verrast dat er niet eerder over is gesproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel