Bewoners boos over licht en lawaai van cruiseschepen

LELYSTAD • Wo 18 maart 2020 | 22:39 • Woensdag 18 maart 2020 | 22:39

Zo’n tien bewoners van Bataviahaven in Lelystad hebben een langlopend conflict met de gemeente Lelystad. Het draait om de grote cruiseschepen die in de haven liggen. Die veroorzaken met hun draaiende motoren geluidsoverlast en de bewoners ondervinden bovendien hinder van de felle verlichting op de schepen.

Volgens de bewoners liggen er momenteel dertien grote boten, terwijl dat volgens de plaatselijke regelgeving niet mag. Er zouden alleen boten van onder de zeventig meter lengte zijn toegestaan. De cruiseschepen gaan daar ver overheen. Draaiende motoren zijn volgens de groep protesterende omwonenden ook verboden.

Inmiddels wordt er lange tijd met de gemeente Lelystad over de kwestie gediscussieerd. Volgens de bewoners moet de gemeente optreden, maar gebeurt dat niet.

In een reactie laat de gemeente Lelystad weten dat er officieel inderdaad géén schepen langer dan 70 meter in de haven mogen liggen. Omdat de haven is uitgebreid en ruimte genoeg biedt, wordt die regel in de toekomst mogelijk geschrapt. Dat gebeurt nadat de overwintering van de cruiseschepen in Bataviahaven is geëvalueerd.

Hoewel de boten er volgens de huidige verordening dus niet mogen liggen, wordt dat nu toch toegestaan. Dit heeft te maken met de beperkende maatregelen waar cruiseschepen door het coronavirus mee te maken hebben. Hierdoor kunnen ze volgens de gemeente niet verder varen of ergens anders aanmeren.

Er wordt ook ingegaan op de geluidsoverlast die bewoners ervaren. Die is volgens de gemeente Lelystad inmiddels opgelost.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel