'Chloroquine-producent is bedreigd'

ZEEWOLDE • Ma 23 maart 2020 | 10:02 • Maandag 23 maart 2020 | 10:02

Directeur Jan Willem Popma van Ace Pharmaceuticals in Zeewolde is bedreigd en krijgt daarom sinds dit weekend 24 uur per dag politiebewaking. Dat meldt EenVandaag. Het bedrijf maakt chloroquine, een middel dat mogelijk helpt tegen verschijnselen van het coronavirus.

Het afgelopen weekend bleek dat er politiebewaking was bij de medicijnfabrikant. De politie zei toen dat zich bij het pand een verdachte situatie had voorgedaan. Het bedrijf weigert elk commentaar.

Popma heeft tegen EenVandaag gezegd dat hij 'vage types' op bezoek kreeg, zowel bij zijn bedrijf als bij zijn huis. "Afgelopen week kwamen er meerdere dure auto's mijn straat inrijden die je hier normaal nooit ziet, met opvallend jonge bestuurders die bij me aanbelden. Ze boden flinke bedragen voor de pillen, maar ik heb mijn hele voorraad allang gedistribueerd over het land." Het heeft ook geen zin om langs te komen, zegt Popma. "Verkoop aan de deur vindt hier bij Ace al helemaal niet plaats."

'Er ligt hier niets meer'
Ace produceert normaal geneesmiddelen die niet meer in grote aantallen worden gebruikt. Sinds chloroquine is opgenomen in het voorlopige behandelplan voor coronapatiënten van het RIVM produceert Ace het middel wel, maar de hele productie wordt direct verdeeld over Nederland. "Er ligt hier niets meer", zegt Popma.

De wereldwijde vraag naar chloroquine is sterk gegroeid sinds de Amerikaanse president Trump het middel 'veelbelovend' heeft genoemd. Popma benadrukt tegenover EenVandaag dat het middel alleen op doktersrecept verkrijgbaar is bij de apotheek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel