Vorming college ingewikkelde puzzel

LELYSTAD • Ma 30 maart 2020 | 21:21 • Maandag 30 maart 2020 | 21:21

De VVD in Lelystad denkt na deze week een flinke stap vooruit te kunnen zetten in de besprekingen rond de collegecrisis. Dat zegt fractievoorzitter Dennis Grimbergen.

Het college van burgemeester en wethouders is zijn meerderheid kwijt, sinds de Inwonerspartij op 11 maart onverwacht haar steun introk. Een dag later stapte ook de ChristenUnie er uit en trok wethouder Elly van Wageningen terug. De aanleiding was een gebrek aan onderling vertrouwen en samenwerking tussen de partijen, zo gaven Inwonerspartij en ChristenUnie los van elkaar aan.

Het gebrek aan vertrouwen speelde al langer, maar bereikte een dieptepunt rond het dossier van de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg. Afvalzorg wil de stortplaats uitbreiden en zegt hierover al enkele jaren met de gemeente in gesprek te zijn.

Van Wageningen zei begin deze maand dat zij hier als wethouder Duurzaamheid niet van had geweten, totdat Omroep Flevoland er op 4 maart over had bericht.

De ChristenUnie ontkent ten stelligste dat zij wethouder Ed Rentenaar (Inwonerspartij) heeft verweten de raad in dit dossier niet te hebben geïnformeerd. Tot zijn ziekte was ruimtelijke ordening zijn portefeuille. Overigens maakt Rentenaar formeel nog steeds deel uit van het college.

Deze week tweede ronde
Als grootste partij heeft de VVD één gespreksronde gehad met alle vijftien partijen in de raad en twee met de overgebleven coalitiepartners PvdA, D66 en SP. Deze week wil Grimbergen een tweede ronde met alle partijen doen. Vanwege de coronacrisis vinden de gesprekken digitaal plaats.

Grimbergen zegt dat de besprekingen "een ingewikkelde puzzel" zijn, die lastig is te leggen. Omroep Flevoland hoort dat sommige partijen niet met elkaar willen samenwerken. Zo zou deelname van Leefbaar Lelystad 'moeilijk' liggen, net als die van GroenLinks en de PVV.

Bijkomend probleem is dat de Lelystadse raad veel kleine fracties kent: er zijn vier partijen met één zetel en zes met twee zetels. Dat maakt het vormen van een meerderheidscoalitie lastig. De vier overgebleven partijen hebben samen nu twaalf zetels.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel