Bedrijf ziet Oostvaardersplassen als mogelijke locatie voor windturbines

LELYSTAD • Di 14 april 2020 | 19:54 • Dinsdag 14 april 2020 | 19:54

Natuurgebied de Oostvaarderplassen is op de kaart van Geodan verschenen als locatie voor enorme windmolens. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Geodan brengt in kaart waar windturbines, theoretisch gezien, zouden kunnen staan. Navraag wijst uit dat er geen opdracht is gegeven voor dit onderzoek. Het is een eigen initiatief van het bedrijf, dat alleen kijkt naar bepaalde technische omstandigheden, zoals de minimale afstand tot wegen, gebouwen en luchthavens.

Volgens de woordvoerder is er niet gekeken naar de impact op het milieu of naar geluidscriteria. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland moet bij een windpark in of nabij een Natura 2000-gebied altijd worden onderzocht welk effect zo’n turbine op de plant- en diersoorten in de omgeving heeft. Ook de provincie heeft deze locatie niet in beeld bij de windplannen.

De kaart toont locaties waar de Haliade-X eventueel kan staan. Dat is een windmolen waarvan de top ruim twee keer zo hoog is als de Domtoren in Utrecht en die per stuk zo’n 16.000 huishoudens van elektriciteit kan voorzien. De kolos is bedoeld voor op zee, maar op de Maasvlakte is een proef op land gestart met twee van deze turbines.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel