Lot Tong van Lucifer nog onduidelijk

FLEVOLAND • Do 23 april 2020 | 0:34 • Donderdag 23 april 2020 | 0:34

Het is nog niet zeker of het kunstwerk de Tong van Lucifer terugkomt op de Knardijk tussen Lelystad en Almere. In februari werd het kunstwerk van de dijk afgehaald omdat het bij eerdere stormen beschadigd was geraakt. Het moet nu gerestaureerd worden, maar SGP Flevoland wil dat het kunstwerk daarna niet meer terugkeert op de Knardijk. Fractieleider Sjaak Simonse diende daartoe een voorstel in tijdens de vergadering van Provinciale Staten woensdagavond.

"De plek op de Knardijk is verkeerd", zegt Simonse. "De locatie is vandalismegevoelig op die dijk en het beeld heeft last van de weersinvloeden waardoor de provincie hoge onderhoudskosten heeft." Volgens de SGP heeft de motie tot verplaatsing van het kunstwerk een meerderheid in de Staten. "Er moet enkel nog schriftelijk over gestemd worden omdat één van de Statenleden de digitale verbinding met de vergadering niet op orde kreeg."

Er kwam ook kritiek op het voorstel van de SGP. De motie van de partij beschrijft vooral financiële afwegingen voor verplaatsing van de Tong van Lucifer. Maar volgens diverse partijen wil de partij het beeld weg hebben om heel andere redenen dan de kosten voor onderhoud en reparatie. De Partij voor de Dieren betitelde de motie van de SGP als een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Simonse erkent dat geld niet de belangrijkste motivatie is voor de partij om verplaatsing te vragen. "Wat ons betreft is het beeld godslasterlijk. En ja, wij steken in op het kostbare onderhoud, want dat is ook een goede reden om het werk te verplaatsen."

Simonse heeft geen voorstel voor een andere locatie voor het kunstwerk. Wat de partij betreft mag dat 'overal in het land zijn'. Maar de SGP wil wel begrip tonen als andere partijen in Provinciale Staten het werk het liefste ergens in Flevoland willen houden.

Een koerier van de provincie zal vrijdag 24 april alle stembiljetten bij de fracties thuis komen ophalen. De griffie zal na het weekeinde de uitslag van de stemronde bekend maken.

Verontwaardigd
Rien van der Velde, PvdA-raadslid in de gemeente Noordoostpolder, is verontwaardigd over het feit dat SGP Flevoland het kunstwerk definitief wil laten verdwijnen omdat het beeld 'godslasterlijk' zou zijn. "Ik bemoei mij nooit met de Provinciale Staten, maar dit vind ik zo wezenlijk voor het voortbestaan van de democratie. Het mag niet zo zijn dat er oneigenlijke argumenten worden gebruikt om een beeld weg te krijgen."

"De SGP en ik kennen nogal wat waardeverschillen. Ik heb begrip voor de waarden van mijn politieke tegenstanders maar een kunstwerk mag geen discussiepunt worden, omdat je verschilt van mening over geloof of ideologie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel