Innovatief visbedrijf Ekofish verkoopt handelsactiviteiten

URK • Do 23 april 2020 | 22:21 • Donderdag 23 april 2020 | 22:21

Het innovatieve visserijbedrijf Ekofish Group van Urk verkoopt zijn handelsactiviteiten aan een Zeeuwse onderneming. Eigenaar Jacob Kramer wil zich met zijn bedrijf vanaf nu volledig op het vissen concentreren. Vanwege de naderende Brexit en de terugloop van het aantal gebieden waar gevist mag worden, moeten volgens Kramer de komende jaren alle hens aan dek.

Ekofish heeft momenteel twee moderne eigen kotters. Een derde, nieuw gebouwd schip komt dit jaar in de vaart. Twee kotters varen onder Schotse vlag. Volgens Kramer is het nu nog totaal onduidelijk hoe het na de Brexit met de vangst van deze schepen gaat. Mogelijk moeten daar straks invoerrechten over worden betaald, of moet de vangst zelfs verplicht in Schotland aan wal worden gebracht. Ook de voortdurende afname van het zeeoppervlakte waar gevist mag worden, door onder meer de komst van windparken, baart de Noordzeevissers zorgen.

Ekofish stopt daarom per 1 juni met het zelf verpakken en verhandelen van de gevangen vis. De klantenkring van Ekofish zit voor een belangrijk deel in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Scandinavië. Het Zeeuwse bedrijf dat de handelsactiviteiten overneemt, heeft juist vooral klanten in het zuiden van Europa. Volgens de Ekofish-eigenaar is schaalvergroting in de vishandel nodig, omdat er in die markt erg veel concurrentie is. Het Zeeuwse bedrijf krijgt door de overname van de handel van Ekofish dus een betere positie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel