Oppositie wil minderheidscoalitie niet steunen

LELYSTAD • Ma 4 mei 2020 | 17:32 • Maandag 4 mei 2020 | 17:32

Het is de vier collegepartijen in Lelystad niet gelukt om een minderheidscoalitie met brede gedoogsteun te vormen. Ook het plan om een wethouder aan te stellen die door veel partijen gesteund zal worden, is daarmee van de baan.

Dat schrijven de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen Dennis Grimbergen (VVD), Emiel van der Herberg (PvdA), Sanne de Wilde (D66) en Alexander Sprong (SP) in een voortgangsbericht over de coalitiebesprekingen.

Gesprekken
De afgelopen weken is er gesproken met de Inwonerspartij, Mooi Lelystad, Forum voor Ouderen, Jong Lelystad en DENK, CDA, Forum voor Flevoland en GroenLinks. Leefbaar Lelystad, de ChristenUnie en PVV wilden niet meepraten over gedoogsteun aan het minderheidscollege. De coalitie stelt dat de gesprekken niet hebben geleid tot een "gedeelde, eensluidende opvatting". Zodoende is een minderheidscoalitie met brede steun niet mogelijk.

De coalitie schrijft wel dat er brede steun bestaat om het in 2018 aangenomen raadsprogramma te realiseren. Ook ligt een benoeming van een vijfde wethouder toch voor de hand "gezien de hoeveelheid werk die het college wacht".

Collegecrisis sinds half maart
Half maart ontstond er een collegecrisis in de provinciehoofdstad. Eerste trok de Inwonerspartij haar steun in. Een daag later bood wethouder Elly van Wageningen haar ontslag aan en trok ook haar partij de ChristenUnie zich terug uit de coalitie. Het ontslag volgde op een tumultueuze week die in het teken stond van uitbreidingsplannen voor de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg.

Woensdag extra raad
Woensdagavond om 21 uur is er een extra digitale raadsvergadering over de coalitiecrisis. Die is aangevraagd door Leefbaar, PVV, DENK, GroenLinks en Forum voor Flevoland. Fractievoorzitter Jack Schoone van Leefbaar zei afgelopen zondag in Over Flevoland Gesproken niet uit te sluiten dat de raad vraagt om een informateur om een geheel nieuw college te vormen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel