OM: gemeente Urk medeschuldig aan gasexplosie in juni 2016

URK • Di 12 mei 2020 | 6:28 • Dinsdag 12 mei 2020 | 6:28

Het Openbaar Ministerie vindt dat de gemeente Urk medeschuldig is aan de gasexplosie aan de Grote Fok op Urk. Bij die ontploffing op vrijdag 3 juni 2016 raakten meerdere mensen gewond. De gemeente moet zich deze week samen met een aannemingsbedrijf en de netbeheerder voor de rechtbank verantwoorden. "De verdachten hebben door hun handelen onverantwoorde risico’s met de veiligheid van de woningen en personen genomen", zo blijkt uit een mail van het Functioneel Parket.

Het OM verwijt de aannemer en de gemeente Urk dat bij werkzaamheden aan het riool onzorgvuldig is gewerkt, waardoor een "lekkage aan een gasleiding ontstond". Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drie verdachte partijen daarna onvoldoende gedaan om te voorkomen dat gas zich via de riolering in de huizen kon verspreiden. Daardoor volgde een grote ontploffing en brand die een compleet huizenblok van zes woningen aan de Grote Fok verwoestte. De brandweer op Urk vreesde dat er dodelijke slachtoffers onder het puin te vinden zouden zijn, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn.

De gemeente Urk, aannemingsbedrijf Borger en netbeheerder Liander willen niet reageren.

De inhoudelijke behandeling van deze zaak is deze week in de rechtbank van Amsterdam, van woensdag tot en met vrijdag. De afgelopen jaren was het onduidelijk of het OM tot vervolging over wilde gaan. Dat de zaak nu toch dient, komt als een verrassing.

Nasleep van de gasexplosie
De gasexplosie op 3 juni 2016 zorgde ervoor dat zes gezinnen een jaar lang elders onderdak moesten zoeken. Eén familie woonde bijvoorbeeld een jaar in een woning op een vakantiepark. Ook gingen bij de brand veel persoonlijke bezittingen in vlammen op, zoals de bijzondere collectie van miniatuurschepen van Klaas Weerstand. Iets meer dan een jaar na de ontploffing kregen de families de sleutel van hun nieuwe huis, dat op precies dezelfde locatie als het vernietigde huis was gebouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel