'OM vervolgt gemeente Urk alleen als het echt een zaak denkt te hebben'

URK • Wo 13 mei 2020 | 6:25 • Woensdag 13 mei 2020 | 6:25

Het Openbaar Ministerie vervolgt de gemeente Urk alleen als het echt denkt er een veroordeling uit te kunnen halen. Dat zegt Joep Lindeman, universitair hoofddocent strafrecht aan de Universiteit Utrecht. Volgens Lindeman is het niet voor niets dat het OM jaren onderzoek heeft gedaan.

In een complexe zaak als de gasexplosie aan de Grote Fok op Urk moet het OM volgens hem heel goed uitzoeken waar elke betrokken partij voor verantwoordelijk is geweest. Volgens Lindeman is het niet uniek dat een gemeente wordt aangeklaagd, maar komt het ook weer niet heel vaak hoor. "Gemeentes kunnen in een beperkt aantal situaties vervolgd worden. Alleen als het gaat om handelen dat niet valt onder hun vaste, exclusieve bestuurstaak is het mogelijk om ze voor gevolgen die in strafrechtelijke zin relevant zijn, te vervolgen."

Lindeman zegt verder dat de gemeente Urk, aannemer Borger en netbeheerder Liander boetes kunnen krijgen. Daarnaast is het mogelijk dat er schadevergoedingen toegewezen worden aan de slachtoffers van de gasexplosie.

Onzorgvuldig gewerkt
De komende drie dagen buigt de rechtbank in Amsterdam zich over de zaak. Het OM verwijt de aannemer en de gemeente Urk dat bij werkzaamheden aan het riool onzorgvuldig is gewerkt, waardoor een "lekkage aan een gasleiding ontstond".

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drie verdachte partijen daarna onvoldoende gedaan om te voorkomen dat gas zich via de riolering in de huizen kon verspreiden. Daardoor volgde een grote ontploffing en brand die een compleet huizenblok van zes woningen aan de Grote Fok verwoestte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel