Rechts in Verzet protesteert tegen versterkte gebedsoproep

ALMERE • Do 14 mei 2020 | 17:35 • Donderdag 14 mei 2020 | 17:35

De anti-islambeweging Rechts in Verzet gaat vrijdag protesteren bij de Abou Bakr-moskee in de Almeerse Staatsliedenwijk. Dat laat een woordvoerder van de actiegroep weten. Het protest is gericht tegen de versterkte gebedsoproep die de moskee tijdelijk elke vrijdagmiddag laat horen.

Via social media riep de rechtse beweging haar volgers begin deze week op om vrijdag naar het protest te komen. Donderdagmiddag liet de gemeente weten dat burgemeester Weerwind als voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland een aantal voorschriften en beperkingen aan de betoging heeft verbonden. Zo mogen er niet meer dan dertig personen meedoen en moet er onderling anderhalve meter afstand gehouden worden.

Kleine protestactie
Een organisator van de actie vindt niet al die voorschriften en beperkingen terecht. Hij is bang dat handhaving ook toevallige bijstanders zal meetellen bij de maximaal dertig personen. De actievoerder geeft aan dat dit een protestactie is tegen de versterkte oproep tot het gebed, en de parkeer- en geluidsoverlast rond de moskee. Hij verwacht niet boven de dertig deelnemers uit te komen.

Een aantal gebedshuizen in Almere doet de oproep voor het belangrijkste gebed voor moslims op vrijdagmiddag versterkt. Zo proberen ze toch het gevoel van de gemeenschappelijke beleving uit te stralen. Die is tijdens de ramadan voor moslims extra belangrijk, maar door de coronamaatregelen zijn de moskeeën nu dicht. Het college van B en W riep de moskeeën eerder op het versterkte gebed niet te laten horen. Vier van de zeven moskeebesturen hebben daaraan gehoor gegeven.

Protest Pegida
Vorige week riep ook de anti-islambeweging Pegida al op tot een protestactie. De demonstratie zou in de openbare ruimte rond de Abou Bakr-moskee mogen plaatsvinden maar ging uiteindelijk niet door.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel