Almeerder in Bosnië: corruptieschandaal rond beademingsapparaten

ALMERE • Vr 15 mei 2020 | 11:01 • Vrijdag 15 mei 2020 | 11:01

"Er is hier een groot corruptieschandaal uitgebroken. Het wordt inmiddels de Silver Raspberry Gate genoemd." Dat vertelt Almeerder Nick Teunissen vanuit Bosnië, waar hij sinds een aantal jaar woont.

Een Bosnische frambozenkweker heeft honderd beademingsapparaten ingevoerd. Hij heeft daar 5 miljoen euro subsidie voor gekregen. Die apparaten blijken niet geschikt te zijn voor gebruik op Intensive Cares, waarvoor ze eigenlijk bestemd waren. Teunissen: "Maar het bedrijf heeft helemaal niet de papieren voor het invoeren van zulke machines. Het Bosnische crisis-management-team heeft de aanbesteding omzeild bij de aanschaf van die beademingsapparaten."

"Journalisten deden onderzoek en nu hebben speciale teams van de staatspolitie invallen gedaan bij de kweker en bij de regering. Ze hebben onder meer bewakingsbeelden en computers in beslag genomen. Twintig mensen rond minister-president Novalić hebben hun telefoon moeten inleveren, ook de stafchef en de secretaresse."

Terrassen
Naast het corruptieschandaal is er ook goed nieuws in Bosnië. Een aantal corona-maatregelen is versoepeld. "We zijn in een jubelstemming. De terrassen zijn open. Al 17 dagen is het aantal besmettingen nihil. In het kanton Sarajevo is nog maar één besmettingsgeval met corona geweest."

"Ik heb zelf nog niet op een terras gezeten. Ik probeer nog een beetje afstand te houden. Officieel moeten we hier nog mondkapjes dragen, maar veel mensen hebben die niet over hun neus of hij hangt onder hun kin. En op een terras is afstand houden toch lastig. En trouwens: hoe drink je een biertje met zo'n ding op?"

OV
Naast de terrassen zijn ook de bioscopen, bibliotheken en musea weer open. "En vanaf vandaag rijdt het openbaar vervoer weer. Anders dan in Nederland lag dat hier de afgelopen weken helemaal stil. Je krijgt wel het advies om 1,5 tot 2 meter afstand te houden. Hoe dat gaat moeten we nog zien."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel