D66: 'Ook bij een miljoenentekort blijft gezondheid belangrijk'

ALMERE • Di 19 mei 2020 | 15:04 • Dinsdag 19 mei 2020 | 15:04

Ook bij een miljoenentekort blijft de gezondheid van Almeerders belangrijk. Dat vindt de Almeerse D66-fractie. De partij meent daarom dat er een apparaat moet komen dat de stikstof- en fijnstofuitstoot in de stad meet.

Er zijn schriftelijke vragen over gesteld aan het college. Volgens de partij wordt de uitstoot op dit moment nog geschat. Door de uitstoot precies te meten zouden er betere besluiten over de gezondheid van de Almeerders genomen kunnen worden.

Goed ijkpunt
Vorig jaar heeft de raad een voorstel aangenomen om de luchtkwaliteit en geluidsbelasting te meten. Ook heeft de provincie Flevoland het Schone Lucht-akkoord ondertekend, waarmee er in 2030 vijftig procent gezondheidswinst behaald moet zijn ten opzichte van 2016.

Volgens D66 moet er nu ook actie ondernomen worden. Omdat de lucht vanwege de coronamaatregelen schoner dan normaal is, zou dit een goed ijkpunt zijn. Fractieassistent Ton Lesscher vindt daarom dat het college moet kijken naar alternatieve manieren om toch te kunnen beginnen met meten. Hij denkt dat inwoners zelf apparaten willen aanschaffen die kunnen mee draaien in het netwerk van sensoren.

Geen budget
Maar het college geeft aan dat er geen geld is. Eind april schreef het college een brief aan de raad waarin staat dat de aanschaf van een RIVM-meetstation en een bijhorend netwerk van sensoren twee á drie ton kan kosten. Omdat de gemeente met een miljoenentekort kampt, is er geen budget voor het meetstation vrij gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel