College positief over plan Swifterbant-Zuid

DRONTEN • Do 28 mei 2020 | 11:56 • Donderdag 28 mei 2020 | 11:56

Wethouder Siepel van Dronten is optimistisch dat eind 2021 of begin 2022 kan worden begonnen met woningbouw in het nieuwe gebied Swifterbant-Zuid. Hier moeten ongeveer 680 huizen komen.

Het college van B en W heeft een plan - de zogeheten ruimtelijke hoofdstructuur - voor het gebied goedgekeurd. Dat plan is gebaseerd op het advies van een ontwerpteam van bewoners, Dorpsbelangen, Swifterbant Groeit en andere betrokkenen. Die hebben sinds januari hun mening op drie varianten gegeven.

Het plan combineert hieruit twee toekomstvisies voor Swifterbant-Zuid. Dat komt tussen de Bisonweg en Biddingweg, vlak naast de afslag naar de N307. Naast traditionele (sociale) woningbouw moeten er ook luxere huizen en andere woonvormen komen. Het gedeelte ligt in een voormalige rivierduin. Dat maakt het geschikt om met hoogteverschillen te spelen.

Zuid wordt elektrische wijk
Swifterbant-Zuid wordt een geheel elektrische woonwijk door gebruik van zonnepanelen en bodemenergie (warmtepompen). De kavels zullen op de zon zijn gericht voor maximaal effect van zonnepanelen. Ook wordt er rekening gehouden met wateropvang en zullen er herbruikbare materialen worden gebruikt.
De wijk moet goed op de dorpskern worden aangesloten. Dat zal gebeuren via de Bisonweg. De Biddingweg wordt een 50-kilometer weg en geschikt gemaakt voor fiets- en landbouwverkeer.

Hoewel Zuid is bedoeld als uitbreiding voor huidige inwoners van Swifterbant, verwacht wethouder Siepel dat de wijk ook mensen van buiten Dronten en Flevoland zal aantrekken. De ontwikkeling duurt naar verwachting tien tot twaalf jaar, met de bouw van circa 68 huizen per jaar.

Plan in juni naar de gemeenteraad
Het college legt de ruimtelijke hoofdstructuur in juni voor aan de gemeenteraad. Als die akkoord is, kan de gemeente aan de slag met het bestemmingsplan. De procedures hiervoor zouden in de eerste helft van 2021 kunnen worden afgerond, zodat eind volgend jaar de bouw kan starten.

Over de uitbreiding van Swifterbant is jaren gesproken. Eerdere voorstellen voor woningbouw in het Swifterbos, bedrijventerrein Spelwijk en het Rivierduingebied stuitten steeds op verzet van bewoners of bleken financieel onhaalbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel