Nog meer vertraging voor nieuwbouwwijk Swifterbant Zuid

SWIFTERBANT • Wo 1 mei 2024 | 11:47 • Woensdag 1 mei 2024 | 11:47

De bouw van de eerste woningen in nieuwbouwwijk Swifterbant Zuid begint in het voorjaar van 2025. Dat is een jaar later dan gepland omdat de voorbereidingen voor het ophogen van de buurt meer tijd hebben gekost, meldt projectontwikkelaar BPD. Zo moeten meer delen van de toekomstige wijk, die 't Luweland gaat heten, een stevigere ondergrond krijgen dan verwacht.

De bouw van de nieuwbouwbuurt tussen de Biddingweg en Bisonweg moest dit voorjaar beginnen. Alleen bleek er meer onderzoek nodig te zijn naar de voorbereidende werkzaamheden.

Het heeft alles te maken met het zogenoemde 'zandpakket' waarop de woningen moeten worden gebouwd. "Het moet wel voldoende verhard zijn om op te kunnen bouwen", aldus een woordvoerder.

De voorbereidende werkzaamheden zijn in februari dit jaar begonnen. In de toekomstige buurt moeten 700 huur- en koopwoningen komen maar in de plannen van BPD is rekening gehouden met 750 huizen.

Het college van B en W moet nog goedkeuring geven voor het afwijken van het oorspronkelijke aantal woningen. BPD verwacht dat dit goedkomt, omdat dit vooraf met de gemeente is besproken.

Twee buurten: In de Luwte en Op de Rivierduin
Onlangs werden de eerste impressies van Swifterbant Zuid getoond op een inloopbijeenkomst in het dorp. 't Luweland gaat bestaan uit twee buurten: 'In de Luwte' en 'Op het Rivierduin'. Het wordt een mix van allerlei type woningen.

'In de Luwte' komt aan de westelijke kant van de wijk te liggen. De naam slaat op de luwte die ontstaat door de aanleg van een bosstrook langs de Bisonweg. Deze buurt zal bestaan uit 430 huizen.
BPD Projectontwikkeling
BPD Projectontwikkeling
BPD Projectontwikkeling
BPD Projectontwikkeling
'Op het Rivierduin' is geïnspireerd op het oorspronkelijke landschap met rivierduinen. Zo komen er duinen met natuurlijke beplanting, hoogteverschillen en kreken. In deze buurt verrijzen 320 woningen.

Van de huizen in Swifterbant Zuid wordt ruim een derde een huurwoning. Het gaat om 140 sociale huurhuizen van woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW) en 105 middenhuurwoningen.

Eerste huizen komen in de verkoop
De eerste koopwoningen komen naar verwachting rond de zomer in de verkoop. Ze kosten tussen de 240.000 en 565.000 euro. In dit geval geldt: wie het eerst komt die het eerst maalt.

BPD verwacht dat de eerste bewoners in het najaar van 2025 hun woning kunnen betrekken. De wijk ontwikkelt zich vervolgens verder in een periode tussen de zeven en tien jaar, is de verwachting van de projectontwikkelaar.

BPD Projectontwikkeling
Vertraging is niet nieuw
Het plan voor de nieuwbouwwijk werd in 2020 gelanceerd. Toen verwachtte de gemeente dat de eerste woningen binnen twee jaar konden worden gebouwd.

Vervolgens ontstond er een probleem met het bestemmingsplan. Een agrarische onderneming in het gebied bleek een uitbreidingsvergunning te hebben gekregen. Ook was er sprake van geluidsoverlast door een naastgelegen boerenbedrijf.

De gemeente trok het bestemmingsplan in waarna de claim op de grond verviel en in handen van BPD kwam. Het zorgde voor politieke weerstand aan het adres van toenmalig wethouder Roelof Siepel. Hij stapte vervolgens op.

Geluidswerende maatregelen
Zijn opvolger, Gerrit-Jan Veldhoen, maakte een nieuw bestemmingsplan voor Swifterbant Zuid. Zo werd een geluidswal opgenomen om overlast van het naastgelegen agrarisch bedrijf te voorkomen.

Ook betaalt BPD nieuwe ventilatoren voor de boer om herrie terug te dringen. Daarnaast worden gevels van de woningen in de wijk van het agrarische bedrijf weggedraaid.

De gemeenteraad stemde in maart 2022 in met het plan voor Swifterbant Zuid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel