Aanleg nieuwbouwwijk Swifterbant-Zuid weer een stap dichterbij

SWIFTERBANT • Wo 8 maart 2023 | 21:15 • Woensdag 8 maart 2023 | 21:15

De bouw van de nieuwe woonwijk Swifterbant-Zuid staat op het punt van beginnen. De komende maanden wordt de grond bouwrijp gemaakt. De bouw van de woningen moet volgens de gemeente Dronten in het voorjaar van 2024 starten.

In het gebied tussen de Biddingweg en Bisonweg komen 700 woningen. Het gaat om een mix van huur- en koopwoningen voor meerdere doelgroepen. Deze plannen worden momenteel verder uitgewerkt door projectontwikkelaar BPD en de gemeente. Daarna buigt een zogenoemd 'kwaliteitsteam' en een vertegenwoordiger namens het dorp Swifterbant zich over de ideeën. Omwonenden van het gebied en Dorpsbelangen Swifterbant worden in gelegenheid gesteld hun zegje te doen. Eind dit jaar moeten de benodigde vergunningen zijn aangevraagd, meldt de gemeente.

Windplanblauw: 'Ook geen slagschaduw voor Swifterbant-Zuid'
Het bestemmingsplan voor Swifterbant-Zuid werd vorig jaar maart door de gemeenteraad van Dronten vastgesteld. Daarop kon nog bezwaar worden aangetekend. Dat deed Windplanblauw. De initiatiefnemers van het windpark wilden vastleggen dat de windmolens worden stilgezet bij slagschaduw in Swifterbant-Zuid. Deze regel stond al op papier voor de bestaande kern van Swifterbant maar nog niet voor de toekomstige wijk. Windplanblauw wilde alles geregeld hebben voordat de vergunningen definitief werden. Daarom was een stap naar de Raad van State het laatste redmiddel, zegt directeur Stephan de Clerck. De gemeente ging met Windplanblauw in gesprek en zorgde ervoor dat alles werd vastgelegd. Het ingediende beroep werd daarop ingetrokken.

Plannen voor uitbreiding dorp bestaan al jaren
Over de uitbreiding van Swifterbant wordt al jaren gesproken. Eerder werd gedacht aan nieuwe woningen in het Swifterbos, op bedrijventerrein Spelwijk en in het Rivierduingebied. Dat stuitte op verzet of de plannen bleken financieel onhaalbaar. Het idee voor Swifterbant-Zuid kwam in 2020 op tafel.

Toen het bestemmingsplan vastgesteld moest worden bleken er serieuze problemen te zijn. Er was sprake van geluidsoverlast van een boerenbedrijf en er was een uitbreidingsvergunning verstrekt aan een bedrijf in de nabije omgeving. Daarop werd het plan ingetrokken en verliep de claim op de grond. Deze werd verkocht aan een projectontwikkelaar.

De toenmalige wethouder Roelof Siepel besloot om alle ontwikkelingen in het gebied op slot te zetten om de kwestie te kunnen redden. Maar dat besluit riep zoveel politieke weerstand op dat hij in september 2021 besloot op te stappen. Zijn opvolger Gerrit Jan Veldhoen kwam vorig jaar met een nieuw bestemmingsplan voor Swifterbant-Zuid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel