Grond nieuwe wijk Swifterbant-Zuid niet aan gemeente verkocht

SWIFTERBANT • Di 20 juli 2021 | 19:49 • Dinsdag 20 juli 2021 | 19:49

De gemeente Dronten wordt geen eigenaar van de grond van de nieuwe wijk Swifterbant-Zuid. Akkerbouwbedrijf Dijkveld Stol heeft de grond waar het om gaat in principe verkocht aan wat de gemeente omschrijft als ‘een landelijk ontwikkelende partij’.

Op het moment dat de gemeente Dronten een besluit nam over de uitbreidingslocatie van Swifterbant, nam de gemeente een optie van drie jaar op de grond. Binnen die periode moest de gemeenteraad het bestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk vaststellen. Maar wethouder Roelof Siepel trok in april de behandeling van dat bestemmingsplan in, toen hij op het laatste moment werd verrast door een nieuwe stal en een grondwaterpomp aan de overkant van de Biddingweg.

Plotseling veel interesse in de grond
Door dat uitstel werd de periode van drie jaar overschreden en was grondeigenaar Dijkveld Stol vrij om het te verkopen aan wie hij wil. Patricia Dijkveld Stol wil niet al te veel kwijt over de gesprekken van de laatste maanden. Zo wil de akkerbouwer de naam van de projectontwikkelaar en het verkoopbedrag niet noemen. Zo'n drie maanden geleden leek het er nog op dat de gemeente ook na het aflopen van de claim nog steeds eigenaar zou worden van de grond. Er waren eigenlijk geen andere gegadigden. "Maar dat veranderde snel", zegt Dijkveld Stol. "Ineens kwamen er allemaal brieven en telefoontjes binnen van geïnteresseerden. We konden dus kiezen aan wie we de grond het beste konden verkopen."

De grond aan de Bisonweg had ook aan de gemeente verkocht kunnen worden, in plaats van aan een projectontwikkelaar. Maar Jaap Dijkveld Stol zegt dat niet te zien zitten, omdat de gemeente niet in één keer wilde betalen: "De gemeente kon pas geld vrijmaken als er weer wat woningen verkocht waren. Nu kan het in één keer.”

Onzekerheid is niet weg
Toch betekent de verkoop van de grond niet dat er een eind komt aan de onzekerheid van de familie Dijkveld Stol. Het moment van overdracht van de grond is afhankelijk van de wijziging van het bestemmingsplan. In de verkoopovereenkomst is een optie opgenomen dat de akkerbouwer eigenaar van de grond blijft als het bestemmingsplan en de nieuwe wijk niet doorgaan. "In dat geval blijven we gewoon zitten. De onzekerheid blijft voor ons dus bestaan tot het bestemmingsplan eind dit jaar wordt goedgekeurd. Dan is het klaar en gaan we weg", zegt Patricia Dijkveld Stol.

Gemeente wil regie houden
Voor de gemeente is een zogenaamd ‘actief grondbeleid’ in Swifterbant-Zuid nu geen optie meer, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. In die brief worden verschillende alternatieve ontwikkelvormen voor de wijk Swifterbant-Zuid op een rijtje gezet. Daarbij wil het college zoveel mogelijk de regie in handen houden.

Op basis van eerste gesprekken heeft de ontwikkelaar blijk gegeven veel waarde te hechten aan het maken van afspraken met de gemeente over de ontwikkeling van Swifterbant-Zuid, staat in de brief van het college. B en W willen zo snel mogelijk beginnen met verkennende gesprekken met de projectontwikkelaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel