BonteHond en Kunstmuseum voorgedragen voor felbegeerde subsidie, FlevoLAB niet

FLEVOLAND • Do 4 juni 2020 | 17:43 • Donderdag 4 juni 2020 | 17:43

De Raad voor Cultuur heeft theatergezelschap BonteHond uit Almere en Stichting Kunstmuseum Flevoland voorgedragen voor een structurele en felbegeerde Rijkssubsidie. Het initiatief FlevoLAB werd niet voorgedragen. Dat heeft de raad vandaag bekendgemaakt.

BonteHond heeft een positief advies gekregen voor 700.000 euro subsidie. Het gezelschap had een subsidie van acht ton aangevraagd. Volgens de cultuurraad maakt de instelling producties "die goed aansluiten bij maatschappelijke thema’s, die leven in haar grootstedelijke omgeving". Wel is de raad kritisch over de voorzichtige inschatting van de bezoekersaantallen en de verwachte inkomsten.

Het jeugtheatergezelschap zit al jaren achter de gewenste subsidie aan. In 2018 werd daar zelfs een petitie voor gestart.

Zakelijk leider Roeland Dekkers reageerde opgetogen op het nieuws: "Dit betekent dat we vier jaar lang bijzondere projecten kunnen maken voor alle kinderen uit Flevoland en hun ouders". De BonteHond wil kinderen inspireren en hun verbeelding prikkelen met theater. "Met dit geld kunnen we kinderen bij elkaar brengen". Voor hem voelt het advies als een erkenning.

FlevoLAB valt buiten de boot
Het Almeerse plan FlevoLAB, voor een buitenlaboratorium in de kunst, valt buiten de boot. De plannenmakers vroegen om zes ton subsidie. De cultuurraad prijst de ambities van de vijf achterliggende instellingen. Maar omdat de samenwerking van de partijen nog in de kinderschoenen staat, is de raad huiverig om de structurele subsidie toe te kennen.

Ook vindt de raad de ingediende begroting niet transparant en zijn de getoonde ambities op het gebied van diversiteit en inclusie bescheiden en weinig concreet.

Kunstmuseum moet aan aantal voorwaarden voldoen
De cultuurraad heeft een positief advies gegeven om 250.000 euro toe te wijzen aan Stichting Kunstmuseum Flevoland. De raad is positief te spreken over de plannen: "De aanvraag van Kunstmuseum Flevoland vindt de raad verrassend en vernieuwend. De plannen spreken tot de verbeelding. Met name de beoogde focus op kunst van groot formaat vormt een goede aanvulling op het bestaande museale aanbod, en is passend in de provincie Flevoland."

Wel moet de stichting eerst aan een aantal voorwaarden gaan voldoen. De activiteiten voor de komende jaren moeten concreter uitgewerkt worden. De stichting moet daarnaast een begroting opstellen die bij de geplande activiteiten aansluit.

Kernactiviteit van Kunstmuseum Flevoland is het beheer en behoud van een gemeentelijke of provinciale collectie cultureel erfgoed.

Minister velt definitieve besluit
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen maakt op Prinsjesdag bekend of zij de adviezen van de Raad voor Cultuur overneemt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel